Hz. Aişe ve Peygamber sonrası siyasi hayattaki rolü
Aisha and her role in political life after the Prophet Muhammed
  1. Tez No: 228910
  2. Yazar: SEVDE İLA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL YÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Aişe, İfk Olayı, Siyaset, Dört Halife Dönemi, Cemel Savaşı, Aisha, the event of Ifq, Politics, the period of Four Rightly Guided Calips, the Battle of Camel
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İlk dönem siyasî olayların şekillenmesinde Hz. Aişe'nin yeri ve önemini, ana kaynaklara dayalı olarak ortaya koymayı amaçlayan tezimiz, zaman olarak Hz. Peygamber, ilk dört halife ve kısmen de Hz. Muaviye dönemini kapsamaktadır. Tezimiz, şahıslar üzerinde yoğunlaşmak, fikir-hadise irtibatı çerçevesinde olayların perde arkasını aralamak, erken dönem kaynaklara dayanmak ve kaynak kritiğini esas almak gibi Mezhepler Tarihi alanının genel prensiplerine uygun olarak hazırlanmaya çalışılmıştır.Birinci bölümde genel olarak İslam öncesi ve sonrası dönemde kadının toplumsal statüsü ve aldıkları görevler ile bu görevlere getiriliş biçimleri üzerinde durulmuştur.İkinci bölümde ilk olarak Hz. Aişe'nin hayatı, bir kadın olarak kişiliği ve Hz. Peygamber döneminde onun hanımı ve bilgisi ile ileri gelen bir şahsiyet olarak Hz. Aişe'nin sahabe arasındaki statüsü ortaya konmaya çalışılmıştır. Ayrıca İfk olayı, bu olay karşısında Hz. Peygamberin tavrı, Teyemmüm ayetinin gelmesi meselesi ve Hz. Peygamberin hayatının son günlerinde Hz. Aişe'nin yeri konuları üzerinde durulmuştur. Çünkü bu olaylar özellikle sonraki dönem fıkhi ve felsefi düşüncenin şekillenmesi açısından önemidir.Üçüncü bölümünde Hz. Aişe'nin siyasî ve sosyal hayattaki yeri üzerinde durulmuştur. Hz. Aişe'nin isminin ön plana çıktığı olayların analizi yapılmış, İslam düşüncesinin ilk döneminde dinî inanç ve pratiklerin şekillenmesinde Hz. Aişe'nin görüşleri ve yer aldığı olayların etkileri tesbit edilmeye çalışılmıştır. Burada gerek halifelerin seçimi ve gerekse toplumu ilgilendiren meselelerin çözümü esnasında Hz. Aişe'nin her zaman aktif bir konumda olması dikkate şayandır.
Özet (Çeviri)
Our thesis aiming to bring up the role of Aisha in the formation of the events of first period after the prophet Muhammed, using the main sources, contains the periods of the prophet Muhammed, Four Rightly Guided Caliphs and partly the period of Muawiya. The thesis has been prepared in accordance with the general principles of the History of Islamic Sects like focusing on individuals, scrutinizing the back grounds of events baring on firsthand sources and criticizing the sources.In introduction part social status of women, the duties to which they are assigned and the procedure of their appointments to those duties are dealt with.In the first chapter, first, the life of Aisha, her personality as a woman and her social status among the Muslims in the period of the Prophet Muhammed, as the wife of the prophet and a foremost person with her culture are showed. Moreover the event of Ifq, the prophet Muhammed?s attitude to this event, the verse of tayammum and Aisha?s position in last days of the prophet Muhammed are studied. Yet, these events are very important for the formation of legal and philosophical thought of following periods.In the second chapter, first, the place of Aisha in political and social life is studied. Then, impacts of the opinions of Aisha and the events in which she had a part, on the formation of religious beliefs and practices in the first period of Islamic thought are showed. Aisha?s being active in both electing caliphs and solving the social problems is the most interesting matter over here.