Matematik öğretmen adaylarının aparatlı matematik problemlerini keşfetme sürecine yakından bakış: Bir durum çalışması
A close view to the pre-service mathematics teachers' exploring the process of mathematics problems with apparatus: A case study
- Tez No: 678206
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIKHAN UĞUREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aparat, aparatlı matematik problemi, manipülatifler, matematiksel düşünme, ortaokul ve lise matematik öğretmen adayı, matematik eğitimi, Apparatus, problems with apparatus (MathAProblems), manipulatives, mathematical thinking, Pre-service primary and secondary mathematics teachers, mathematics education
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu araştırmada literatürde yeni ve özgün bir kavram olan Aparatlı Matematik Problemleri konu edinilmiştir. Araştırmanın hem manipülatiflere yönelik var olan sınırlılıkların giderilmesine katkı sağlanması hem de yeni olan aparatlı matematik problemlerine yönelik literatürdeki çalışmaların arttırılmasına destek verilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın verileri 2019-2020 öğretim yılı bahar döneminde toplanmış, veri toplama ve sonraki aşamalar Covid-19 pandemi döneminde yürütülmüştür. Bu nedenle verilerin tümü uzaktan eğitim platformları yoluyla çevrimiçi ve çevrimdışı (online ve offline) olarak toplanmıştır. Katılımcılar İzmir ilindeki bir devlet üniversitesi bünyesindeki eğitim fakültesi, matematik öğretmenliği bölümünde öğrenim görmekte olan 6'sı ilköğretim (ortaokul), 6'sı ise ortaöğretim (lise) olmak üzere 12 matematik öğretmeni adayıdır. Araştırmada bir nitel araştırma deseni olan durum çalışması kullanılmıştır. Veri toplama araçları görüş formları, aparatlı matematik problemi çözme etkinlikleri ve aparatlı matematik problemi kurma etkinliklerinden oluşmaktadır. Araştırmanın problem çözme aşamasında kullanılan problemler Uğurel (2019b)'in problem setinden seçilmiştir. Veriler içerik analizi, doküman analizi ve bunları desteklemek için yapılan kısmi söylem analizi yöntemleri ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar matematik öğretmen adaylarının manipülatiflere yönelik belli düzeyde bilgi sahibi olduklarını fakat eğitim hayatlarında manipülatiflerle karşılaşma oranlarının az olduğunu ve bunun da manipülatif kullanım sıklıklarına, manipülatif kullanma, geliştirme ve değerlendirme becerilerini etkilediğini göstermektedir. Aparatlı matematik problemleri çözme etkinlikleri sürecinden elde edilen sonuçlar öğretmen adaylarının aparatlı matematik problemlerini analitik düşünme ekseni ile mantıksal akıl yürütme, ileri görsel/uzamsal akıl yürütme ve ileri matematiksel akıl yürütme çerçevesine sahip olduklarını göstermektedir. Aparatlı matematik problemleri kurma etkinlikleri öğretmen adaylarının aparatlı matematik problemi kurarken özgün problem kuramadıklarını göstermektedir. Diğer bir sonuç öğretmen adaylarının aparat ve aparatlı matematik problemlerine yönelik bilgi düzeylerinin yeterli düzeyde olmadığı, bu alanda çalışmaların yapılması gerektiğidir. Bu araştırma aparatlı matematik problemlerini konu edinen öncü çalışmalardan biridir ve öğretmen adayları ile gerçekleştirilen ilk çalışma olma özeliği taşımaktadır. Bu nedenle araştırmanın alana önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, Apparatus Mathematical Problems, which is a new and original concept in the literature, is the subject. The aim of the research is to both contribute to the elimination of the existing limitations regarding manipulatives and to increase the number of studies in the literature regarding the new apparatus math problems. The data of the study were collected in the spring semester of the 2019-2020 academic year, and the data collection and subsequent stages were carried out during the Covid-19 pandemic period. For this reason, all of the data were collected online and offline through distance education platforms. Participants are 12 preservice teaschers, 6 of them primary education (secondary school) and 6 of them secondary education (high school) studying at the education faculty within a state university in İzmir province. A case study, which is a qualitative research design, was used in the research. Data collection tools consist of opinion forms, apparatus math problem solving activities and apparatus math problem setting activities. The problems used in the problem solving phase of the research were selected from the problem set of Uğurel (2019b). The data were analyzed using content analysis, document analysis and partial discourse analysis methods to support them. The results show that pre-service mathematics teachers have a certain level of knowledge about manipulatives, but the rate of encountering manipulatives is low in their education life, and this affects their frequency of manipulative use, manipulative use, development and evaluation skills. The results obtained from the apparatus math problem solving activities process show that the pre-service teachers have the framework of logical reasoning, advanced visual / spatial reasoning and advanced mathematical reasoning with the analytical thinking axis. The activities of setting up mathematical problems with apparatus show that pre-service teachers cannot set up an original problem while setting up an apparatus mathematics problem. Another result is that the pre-service teachers' level of knowledge about apparatus and apparatus mathematics problems is not at a sufficient level and studies should be done in this area. This research is one of the pioneering studies on apparatus mathematical problems and it is the first study carried out with prospective teachers. For this reason, it is thought that the research will make significant contributions to the field.