Kamu yönetiminde şeffaflık ve bilgi edinme yasası uygulaması
Trasparency in public administration and practice freedom of information act
- Tez No: 228915
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Kamu Yönetimi, Şeffaflık, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, Bilgi Edinme Hakkı
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Çalışmamıza, çağdaş ve demokratik yönetimin gerekliliğinden olan yönetimde şeffaflık kavramı ve katılımcı yönetim anlayışını mümkün kılan, bireylere yönetimin elinde bulunan bilgi ve belgelere ulaşma ve aldığı kararlara katılma imkânı sağlayan Bilgi Edinme Hakkı Kanunu konu olacaktır. Çalışmanın ana konusunu“Bilgi Edinme Kanunu”nun Türkiye'de uygulanması oluşturmaktadır. Bu amaçla bilgi edinme yasası kapsamında pek çok kamu kuruluşuna mesajlar gönderilmiştir. Uygulama sonucu elde edilen veriler ile Türkiye' de bilgi edinme yasanın ne derece uygulandığı test edilecek ve uygulama sırasında yaşanan aksaklıklar mevcut yasa kapsamında değerlendirilecektir.Öncelikli olarak ?yönetim? ve ?kamu yönetimi? kavramsal çerçevede incelenecek, Türk kamu yönetiminin yapısı ve temel soruları üzerinde durulacaktır. Çağdaş ve demokratik yönetimin gerekliliğinden olan şeffaflık kavramının tanımı yapılacak, gerekliliği ve faydaları kısacası yönetime olan katkısı ve önemi vurgulanacaktır. Yine şeffaflığın bir türü olan mali şeffaflığın yönetime olan katkısı ve yanlış uygulanması durumunda yaratacağı sakıncalar belirtilecektir.Ülkemizde Kamu hizmetlerinde ekinliğin ve verimliliğin arttırılması, katılımcılığın ve hesap verilebilirliğin sağlanarak demokrasinin güçlendirilmesi ve hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla 24 Nisan 2004 tarihinde yürürlüğe giren Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun dünyada ve Türkiye'de gelişim süreci ve günümüz yasal düzenlemeleri üzerinde durulacaktır. Türkiye'de bilgi edinme yasası ile belli hakların tanınması ve bazı istisnalarla bu hakların geri alınmasına vurgu yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
In our study , ?The Freedom of Information Act?, which gives the individuals the possibility to take part in the decisions that the goverment has taken and to reach the information and the documents and which makes the transparency concept and collectively administration notion possible that are necessary for democratic and contemporary management. The main subject of the study is the application of The act of the right to obtain information in Turkey. With this aim, many messages were sent to a lot of public foundations. To which extent ?The Freedom of Information Act? carried out in Turkey will be tested with the data which were obtained from the application and the defects which occured during the application period will be evaluated by the Law existing.Primarily, ?administration? and ?public administration? will be examined in a conceptional frame and studied on the structure of Turkish Public Administration and basic problems. The definition of the transparency concept, which is the necessity of contemporary and democratic administration, will be made and its benefits and necessities to the management, briefly its help to the management and its importance will be expressed morover, the supplement of financial transparency and the objectionsit will areate when carried out incorrectly will be explained in details.With the target of increasing the efficacy and productivity in public services in our country and improving democracy with the help of rendering account and attendency, and with the aim of making the service quality beter the legal regulations of ?The freedom of Information Act?, which was made effective on 24 th, April, 2004, in Turkey and in the world will be studied on. That some rights are given by The freedom of Information Act in Turkey, and that the rights are taken back with some exceptions will be expressed.Keys Words: Public Administration, Transparency, Transparet Administration, The freedom of Information Act, Right To Information