İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin gerçekçi cevap gerektiren matematiksel sözel problemleri çözme becerileri
Abilities of students for solving mathematical word problem which require actual answer
  1. Tez No: 228920
  2. Yazar: SIDIKA PINAR ÖKTEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMURAN TARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Problem Çözme, Gerçek Hayat Problemleri, Problem Solving, Real-World Problems
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin gerçekçi cevap gerektiren matematiksel sözel problemleri çözme düzeylerini ve bu tür problemlerin çözümünde öğrencilerin kişisel yorumlarının rolünü belirlemektir.Çalışma 2007?2008 eğitim-öğretim yılı Adana ili Seyhan ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ilköğretim okullarının 6, 7 ve 8. sınıflarında okuyan öğrenciler arasından tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilen 300 öğrenci ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak gerçekçi cevap gerektiren bir problem testi kullanılmıştır. İki ayrı form şeklinde hazırlanan test 150 öğrenciye A formu, 150 öğrenciye B formu olmak üzere 300 öğrenciye uygulanmıştır. Öğrencilerin testte yer alan problemleri nasıl yorumladıklarını ve çözüm sırasındaki düşüncelerini incelemek amacıyla her bir sınıf düzeyinden 20 öğrenci olmak üzere 60 öğrenci seçilmiştir. Bu öğrencilerle problem çözümleri ile ilgili görüşme yapılmıştır.Veri toplama aracından elde edilen verilerin ilk analizleri öğrencilerin bu problemlere ilişkin başarı yüzdelerinin düşük olduğunu göstermiştir. Bu araştırma sonucunda öğrencilerin matematikle gerçek hayat arasında bağ kurmada zorlandıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to define the secondary school learners? level in solving mathematical word problems which require actual answer and role of their personal comments in solving such problems.This study is applied on 300 randomly-selected students of grade six,seven and eight the in official primary schools of Ministry of National Education in Seyhan,Adana in 2007-2008 education year A problem test which requires an actual answer has been applied to those students. Two different forms have been prepared for the problem test which will get students solved. Form A prepared for 150 students and Form B prepared for 150 students have been delivered. After students solve the problem test, 20 students from each grade (totally 60) through those students have been chosen to inquire how they make comments on the problem situation and their thoughts while solving those problems. It is haven an interview about their problem solving with students.First analysis taken from the data collecting tool has shown that percentage for the success within those problems is in a low degree. At the end of this study, it is concluded that students have difficulties in making connection between mathematics and real life.