İlköğretim öğrencilerinin orantısal akıl yürütmeye dayalı sözel problemler ile gerçekçi cevap gerektiren problemleri çözme becerilerinin incelenmesi
The examination of secondary school students? mathematical word problem solving abilities that depend on proportional reasoning and that require actual answer
  1. Tez No: 241511
  2. Yazar: ASUMAN ALADAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERİHAN DİNÇ ARTUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Problem Çözme, Orantısal Akıl Yürütme Problemleri, Gerçekçi Cevap Gerektiren Problemler, Problem Solving, Proportional Reasoning Problems, Real-World Problems
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin orantısal akıl yürütme becerisi gerektiren problemler ile orantısal akıl yürütme problemleri gibi gözüken ancak gerçekçi cevap gerektiren problemleri çözme düzeyleri, bu problemlerin çözümlerinde kullandıkları stratejiler ve sınıf seviyelerine (6., 7. ve 8. sınıf) göre farklılık olup olmadığını incelemektir.Bu araştırma 2008-2009 eğitim-öğretim yılı Adana ili Seyhan ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ilköğretim okullarının 6., 7. ve 8. sınıflarında okuyan öğrenciler arasından tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 570 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırma için veri toplama aracı olarak orantısal akıl yürütme problemleri ile gerçekçi cevap gerektiren problemleri içeren problem testi uygulanmıştır. Öğrencilerin gerçekçi cevap gerektiren problem durumlarını nasıl yorumladıklarını ve bu problemleri çözme sırasındaki düşüncelerini belirlemek amacıyla her bir sınıf düzeyinden 10 öğrenci olmak üzere toplam 30 öğrenci seçilerek görüşme yapılmıştır.Veri toplama aracından elde edilen verilerin analizleri öğrencilerin orantısal akıl yürütme gerektiren problemlerde gerçekçi cevap gerektiren problemlere göre daha başarılı olduklarını göstermiştir. Bu araştırma sonucunda öğrencilerin matematikle gerçek hayat durumları arasında ilişki kurmakta zorlandıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the secondary school students levels of problem solving which requires proportional reasoning ability and which seems like proportional reasoning problems but requires actual answers, solution strategies of the students in these problems and to examine the differences 6th, 7th and 8th grade students.This study is applied on 570 randomly selected students of grade six, seven and eight the in official primary schools of Ministry of National Education in Seyhan, Adana in 2008-2009 education year. A problem test including problems which requires proportional reasoning and actual answers is to be applied to students as a data collecting tool for the research. After students solve the problem test, 10 students from each grade (totally 30) are to be chosen to inquire how they make comments on the problem which require actual answer and their thoughts during solving this problems.Analysis taken from the data collecting tool has shown that the students are more succesful at proportional reasoning problems than actual answer problems. At the end of this study it has been observed that students have difficulties in making connection between mathematics and the situations in real life.