Okulöncesi öğretmenlerinin fen eğitimine ilişkin görüşleri ve uygulamalarının incelenmesi
The analyze of preschool teachers? sights of science education and its application
  1. Tez No: 228931
  2. Yazar: SERAP ÖZBEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYPERİ DİKİCİ SIĞIRTMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okulöncesi Eğitim, Fen Eğitimi, Fen Etkinlikleri, Preschool Education, Science Education, Science Efficiencies
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada okulöncesi öğretmenlerinin fen eğitimine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi ve buna ek olarak okulöncesi öğretmenlerinin fen eğitimine yönelik fen etkinliklerini planlama ve uygulamalarının incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu Niğde ilinde ve Bor ilçesinde bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilköğretim ve bağımsız anaokulunda görev yapmakta olan 64 okulöncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri nitel metodolojide olup görüşme ve gözlem yöntemleri kullanılarak veriler toplanmıştır. Kişisel bilgi formu ve okulöncesi fen eğitimine yönelik anket sorularının öğretmenler tarafından doldurulması istenmiştir.Görüşmelerden elde edilen nitel verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Görüşmeler sırasında öğretmenlerin verdikleri cevaplar bilgisayar ortamında bir araya getirilerek bir veri seti oluşturulmuştur. Gözlem formuna kaydedilen veriler ise tek tek incelenip kodlamalar yapılmıştır. Toplanan verilerin analizinde öğretmenlere ait betimsel(kişisel) bilgiler, okulöncesi öğretmenlerin fen eğitimi ile ilgili görüşlerinin tanımlanmasında frekans ve yüzdelik dağılımları hesaplanarak tablo şeklinde verilmiştir.Araştırma sonucunda, okulöncesi öğretmenlerinin fen eğitimine ilişkin görüşlerinde erken yaşta fen eğitiminin önemli olduğunu, fen etkinliklerinde en sık kullandıkları yöntemin okulöncesinde ?deney? olduğu, bunu sırasıyla drama ve gezi-gözlem yöntemlerinin takip ettiği, fen etkinliklerini gerçekleştirirken, önce çocuklarla soru- cevap yöntemiyle sohbet ettiklerini, materyallerini tanıttıklarını, çalışmaya yönelik çocuklara bilgi verdiklerini, sonra çalışmayı uyguladıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this paper,it?s aimed to investigate planning and applying activities of science inclined towards science education in addition to determination of preschool teacher?s sights of science education.The sample of the study is constituted of 64 preschool teachers working in dependent primary education schools and independent kindergarden schools of ministery of education in Niğde and Bor.The data of the study eas collected by means of qualitative ways of collecting data which are observation and interview.It was asked teachers to fill a personal information form and answer to the questions of a quastionnaire related to preschool science education.Content analysis method was applied in anaizing the qualitative data gained from interviews formed as a set of data in computer. Frequency and percentage distribution in the analysis of the collected data and identification of personal information of the teachers and preschool teachers? sights of science education were counted and presented as a chart.At the end of study, preschool teachers indicated in their sights that; science education in early ages is important, the frequentlyused method in science education is experiment, but they also use methods such as drama and trip-observation and they talk to the children during the activities using question- answer technique, introduce materials, give information about the study, then implement the study.