Çocukların reklamı anlama ve algılama düzeyleri ile demografik değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik Mersin ilinde bir araştırma
A research on determining the relationship between children?s understanding and perciption level of advertising and demographic variables in Mersin
- Tez No: 228930
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLAL İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Reklam, reklamın çocuklar üzerine etkileri, çocuklarda reklam algısı, Advertising, effects of advertising on children, children?s perception of advertising
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Küreselleşen dünya, değişen ve gelişen üretim olanakları, aynı alanda faaliyet gösteren firma sayısının çokluğu; üreticileri ve hizmet sağlayıcıları birbirileri ile sıkı bir şekilde rekabet etmeye itmiştir. Oluşan bu ortamda reklam rekabetin ana unsurlarından biri haline gelmiştir. Bunun yanında çeşitlenen ve artan iletişim olanakları ile birlikte reklam her yerde ve her zaman potansiyel müşterilerin karşısına çıkmaktadır.Bu müşteriler arasında yer alan çocuklar; farklılaşan kültür neticesinde ailelerin giderek çocuk odaklı olmaya başlaması, bireysel tüketimlerinin gün geçtikçe artması ve daha da önemlisi aile tüketim kararlarında oldukça etkili olmaya başlamaları gibi nedenlerden dolayı reklamcılar için hedef haline gelmişlerdir.Reklamlar çocukların yaşam biçimlerini, yiyecek alışkanlıklarını, tüketim kalıplarını, bedensel ve psikolojik sağlıklarını ekiler niteliktedir.Bu araştırmada; genel olarak reklam kavramı, çocuk medya araçları ve reklam ilişkisi, reklamın çocuklar üzerine uzun vadede etkileri teorik açıdan incelenmiş. Araştırma kısmında ise 7-12 yaş arası ilköğretim öğrencileri ile yapılan çalışma sonucunda çocuklar üzerine reklamın etkileri ve çocuğun reklam algısı çeşitli yönleri ile ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Globalizing world, changing and developing production possibilities, the multiplicity of firms which belong to the same sectors have forced producers and service providers to compete. In this case, advertising has become one of the main issues of the competition. Morever, with the varying and increasing communication possibilities, advertisiment appears to potential consumers in everytime and every place.Children as a part of these consumers has become targets for advertisers because of same reasons such as parents focusing on their children as a result of culturel changes, increasement in individual consumption, last but not least, the dominance of the parents on the decisions about consumption.Advertising has a considerable effect on children?s lifestyle nutrition habits, consumption patterns and physical and psychological health.In this research, mainly the concept of advertising, the relationship between children and advertising as well as children and media tools, long-term effects of advertising on children have been analyzed theoritically. In the research section, as a result of a study on primary school students aged 7-12, effects of advertising on children and children?s perception of advertising has been presented in various directions.