Bekir Yıldız'ın öykücülüğü
Bekir Yıldız's narration
  1. Tez No: 228941
  2. Yazar: SEVGİL BASKAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEDRİ AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bekir Yıldız, Yıldız, öykü, töre, Almanya, Bekir Yıldız, Yıldız, story, custom, Germany
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışmada Bekir Yıldız'ın öyküleri incelenmiş, yazarın öykülerinin belli başlı özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır.1951 yılında Resimli Tomurcuk (Haftalık Çocuk Gazetesi) dergisinde çocuk öyküleri yayımlayarak yazın hayatına başlayan Bekir Yıldız'ın 1966-1984 yılları arasında beş roman, on bir öykü kitabı ve çeşitli röportajları yayınlanmıştır.Bu çalışmada yazarın öyküleri içerik, olay örgüsü, bakış açısı, zaman, mekân, kişiler ile dil ve üslup bakımından değerlendirilmiştir.Öykülerde içerik, olay örgüsü, bakış açısı, zaman, mekân, kişiler ile dil ve üslup unsurlarını incelerken öncelikle anlatmaya bağlı edebi metinlerde bu unsurların nasıl değerlendirilmesi gerektiğine dair çeşitli bilgiler verilmiştir. Verilen bilgiler ışığında Bekir Yıldız'ın öykülerinde bu unsurların nasıl kullanıldığı ortaya konulmuştur.Bu çalışma, Bekir Yıldız'ın Reşo Ağa, Kara Vagon, Kaçakçı Şahan, Sahipsizler, Evlilik Şirketi, Beyaz Türkü, Alman Ekmeği, Dünyadan Bir Atlı Geçti, Demir Bebek ve Bozkır Gelini adlı öykü kitapları temel alınarak gerçekleştirilmiştir.Öykücülük yönü ağır basan ve Türk Edebiyatında sosyal-gerçekçi çizgisiyle varlığını kabul ettiren yazar, öykülerinde Anadolu insanının yaşamını, töreler karşısındaki tutumunu, ağa-köylü ilişkilerini, kaçakçılığı, kan davasını, kırsal kesimden büyük kentlere ve Almanya'ya çalışmaya giden insanların bunalımını ve evlilik kurumunun çarpık yönleri gibi konuları işlemiştir. Öykülerinde kendi yaşamını gözlemlerine eklemiş, kişisel tecrübelerini de okuruyla paylaşmıştır.
Özet (Çeviri)
İn this study, Bekir Yıldız?s stories were examined and tried to prove the main characteristic of his stories.İn 1951, Bekir Yıldız whose five novels sleven story boks and various interviews were published between 1966/ to 1984 started to puldicate the children tales in ?Resimli Tomurcuk? (Weekly Child Magazine)İn this study the tales of the author were evaluated from the stand point of content, episode plait, point view, place people with language and style.Various information on hawto evalvate these clemenents literary context depending on narrate was given while being examined its content.Under the lights of given information, now to use these elements in Bekir Yıldız?s tales were lorought up.This study depends on Bekir Yıldız?s ?Reşo Ağa?, ?Kara Vagon?, ?Kaçakçı Şahan?, ?Sahipspzler?, ?Evlilik Şirketi?, ?Beyaz Türkü?, ?Alman Ekmeği?, ?Dünyadan Bir Atlı Geçti?, ?Demir Bebek? and ?Bozkır Gelini?.The author who pased on the art of story telling and his social realist line in Turkısh literature made the people to accpt himself, proceeded the Anatolion people life, their acts apainst the custom, the relation between landlord and villagers, simuggling, blod feud, the migration from the villages to the big cities and migration to Germany to werle and their anvieties and the marriage foun dations abnormal sides. He added his life and shared his experiences with his readers.