A comparative study of metadiscourse used in academic texts in the fields of science and social sciences
Fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarındaki akademik makalelerde kullanılan üst söylem belirleyicilerinin karşılaştırmalı çalışması
  1. Tez No: 228942
  2. Yazar: ÖZLEM ÜNSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik üst söylem belirleyicileri, metinsel ve kişiler arası üst söylem belirleyicileri, fen ve sosyal bilimler, araştırma makaleleri, Academic metadiscourse, textual/ interpersonal metadiscourse, science social sciences, research articles
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Üst söylem belirleyicileri deyimi metni organize etmeye, yazarın tutumunu, iletmek istediği mesajı ve düşüncelerini belirtmeye yardımcı olan ve böylece metnin bütün düzenini biçimlendirip, okuyucuların daha iyi anlamalarını sağlayan sözel öğeleri ifade eder. Aynı zamanda yazar ve okuyucu arasındaki sosyal ilişkinin uzaklığını belirlemek için kullanılan, etki yaratmaya yarayan bir araç olarak düşünülebilir. Yazarlar uygun üst söylem belirleyicilerini kullanarak okuru, metni ve yazarın duruş noktasını nasıl yorumlaması gerektiği konusunda yönlendirirler.Bu yüzden bu yararlı bir kavram olan üst söylem belirleyicileri, yazılı metinleri çözümlemekte kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacıda Hyland (1998) tarafından önerilen üst söylem belirleyicileri sınıflandırmasını kullanarak fen ve sosyal bilimler alanındaki araştırma makalelerini karşılaştırmaktır. Bu makalelerdeki üst söylem belirleyicileri metinsel ve kişiler arası olmak üzere iki alanda incelenecektir.9 fen bilimleri ve 9 sosyal bilimler makalelerinden oluşan toplam 18 araştırma makalesinin metinsel ve kişiler arası üst söylem belirleyicileri analizine dayanan bu çalışma, kıyaslamalı olarak bu makalelerde kullanılan üst söylem belirleyicileri çeşitleri ve dağılımını belirlemeye çalışmaktadır. Tıp, Moleküler Biyoloji, Matematik, Sosyoloji, Tarih ve Ekonometri alanlarından seçilen makaleler Oxford Journal'ların son sayılarından rastgele seçilmiştir.Elde edilen sonuçlar, sosyal bilimler ve fen bilimleri makalelerinde kullanılan üst söylem belirleyicilerin çeşit ve dağılımında farklılıklar olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The term metadiscourse refers to the material which helps to organize the text, signal the writer?s attitude, intended message and assumptions thus shaping the overall organization of the text and providing a better understanding for the interlocutors. It is a rhetorical device writers use for conveying their ideas, determining the social distance of reader-writer relationship. Writers can create an involved style of writer persona or a more remote stance by using the appropriate metadiscourse devices.So, this useful concept, namely metadiscourse is used to analyse the texts and this study aims to compare academic texts in science and social sciences by using metadiscoursal taxonomies proposed by Hyland (1998). The metadiscourse elements in these articles will be examined in two categories as textual and interpersonal metadiscourse.Based on a textual and interpersonal analysis of 18 research articles, 9 science, 9 social science, this paper seeks to identify metadiscourse functions and their distribution and frequency used in those articles comparatively. The articles are randomly chosen from the recent issues of Oxford Journals in the fields of Medicine, Molecular Biology, Mathematics, Econometrics, History and Sociology. The results of the obtained data indicate that there are differences in the type and distribution of metadiscourse functions used in science and social science articles.