Hemodiyaliz hastalarının sosyo-demografik özellikleri, sosyal destek kaynakları ve hastalık sürecinin benlik saygısına etkisi
The socio-demographic characteristic, social support sources of the hemodialysis patients and effect of illness process on self-esteem
  1. Tez No: 228956
  2. Yazar: ERCAN MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ DUYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz hastaları, sosyal destek, benlik saygısı, sosyalhizmet, Hemodialysis patient, social support, self-esteem, social work
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Hemodiyaliz tedavisi hastaların yasam sürelerini uzatmakla birlikte pek çokfiziksel, ruhsal ve sosyal sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu arastırma,kronik börek yetmezligi nedeniyle hemodiyaliz tedavisi alan hastaların sosyodemografiközelliklerinin, sosyal destek kaynaklarının ve hastalık sürecininbenlik saygısına etkisinin ortaya konması amacıyla gerçeklestirilmistir.Arastırma Ankara'da Saglık Bakanlıgı'na baglı Atatürk Egitim ve ArastırmaHastanesi, Yüksek htisas Hastanesi ve Etlik htisas Hastanesi'nde düzenlihemodiyaliz tedavisi alan 117 hasta üzerinde gerçeklestirilmistir. Veriler 22 Mart22 Agustos 2006 tarihleri arasında toplanmıstır. Arastırmada veri toplama aracıolarak anket formu ve Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri kullanılmıstır.Verilerin çözümlenmesinde SPSS (Statistical Package For Social Science)Versiyon 11,5'den yararlanılmıstır.Arastırma sonucunda hemodiyaliz hastalarının yası, cinsiyeti, aile biçimi,medeni durumu ve oturulan konutun türü ile benlik saygısı arasında anlamlı birfark saptanmazken; hastaların egitim, gelir, sosyal güvence ve oturduklarıkonutun mülkiyetine sahip olma durumları ile benlik saygısı arasında anlamlı birfark oldugu saptanmıstır. Empatik ve maddi sosyal destek alan hemodiyalizhastalarının benlik saygısı puanları almayanlara göre istatistiksel olarak anlamlıdüzeyde yüksek iken; güvence veren, araçsal ve bilgisel sosyal destek alma ilebenlik saygısı arasında anlamlı bir fark olmadıgı belirlenmistir. Arastırmasonucunda hemodiyaliz hastalarının sosyal hizmet müdahalelerinegereksinimleri oldugu sonucuna ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
Hemodialysis treatment results in various kind of physical, psychological andsocial problems although it extends life time. This research has been carried outin order to determine the effects of socio-demographic characteristics, socialsupport sources and ilness process on self esteem of the patients with chronicrenal failure. The research was conducted on 117 hemodialysis patients whoregularly have hemodialysis treatment at the hospitals of Etlik htisas, Yüksekhtisas and Atatürk Education and Research. The data was collected between22 March 2006 and 22 August 2006. Coopersmith Self-Esteem Inventory andthe questionnaire were used to collect the data. SPSS 11.5 (Statistical Packagefor Social Science) was used in order to analyse the data.As a result of this research any significant difference between self-esteem andhemodialysis patients? age, sex, family structure, marital status, the type of thehouse has not been found out; however significant difference between selfesteemand hemodialysis patients? education, income, social security, houseownershiphas been determined. The self-esteem score of the hemodialysispatients who have emphatic and material social support are significantly higherthan the ones who have not that kind of social support. The research resultsshow that any significant difference between reassurance, tangible andinformational social support has not been found out. According to the results ofthe research it is determined that hemodialysis patients need social workintervention.