Identification of learning styles of learners attending preparatory classes at universities and suggested activities
Üniversitelerin İngilizce hazırlık bölümüne devam eden öğrencilerin öğrenme biçemlerinin belirlenmesi ve etkinlik önerileri
- Tez No: 228960
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Dili Eğitimi, Öğrenme Biçemleri, Bilişsel Biçemler, Bireyselleştirilmiş Öğretim Biçem Belirleme Anketi, English Language Teaching, Learning Styles, Cognitive Styles, Individualized Instruction, Style Analysis Survey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmanın temel amacı yabancı dil öğrenimini öğrencilerin öğrenme biçemleri doğrultusunda şekillendirmenin önemini vurgulamaktır. Bu amaçla, öğrencilerin yabancı dili öğrenirken hangi öğrenme biçemlerini benimsedikleri; öğrenme biçemleri ile yaş, cinsiyet, mezun olunan lise, bölüm ve yabancı dil öğrenim tecrübeleri arasında anlamlı bir ilişki bulunup bulunmadığı; ve içgüdüsel-rastlantısal (intuitive-random), açık (öpen) ve bütüncül (global) öğrenme biçemleri ile duyumsal-planlı (sensing-sequential), kapalı (closure-oriented) ve ayrıştırıcı (analitik) öğrenme biçemlerinin kendi içlerinde anlamlı ilişkiler barındırıp barındırmadığı analiz edilmiş, elde edilen bulgular neticesinde yardımcı etkinlikler geliştirilmiştir. Ölçek olarak Oxford'un (1993) geliştirmiş olduğu Biçem Belirleme Anketi (Style Analysis Survey), Başkent Üniversitesi İngilizce Hazırlık Bölümünde eğitimlerine devem eden 100 öğrenciye Türkçe olarak verilmiştir. Elde edilen sonuçlar SPSS 11.5 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler, öğrencilerin her boyuttan tek bir öğrenme biçemine sahip olmadıklarını, gerekli zamanlarda birden fazla öğrenme biçemini benimsediklerini ve bu noktada bilinçli bir tavır sergilediklerini ortaya koymuştur. Söz gelimi bir öğrenci, algısal öğrenme biçemleri açısından görsel olduğu kadar işitsel öğrenme biçemini de benimseyebilmektedir. Elde edilen sonuçlar görsel, duyumsal-planlı ve kapalı öğrenme biçemlerinin kız öğrenciler tarafından daha fazla benimsendiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, Türkçe Öğretmenliği ve Türk Dili ve Edebiyatı gibi sözel yetenek gerektiren bölümlerde okuyacak öğrencilerin daha çok bütüncül öğrenme biçemini tercih ettikleri saptanmıştır. Yabancı dil öğrenme tecrübesi de görsel ve harekete dayalı (hands-on) öğrenme biçemine sahip öğrencilerde değişiklik göstermektedir. Öğrenciler, ilk yıllarda görsel öğrenme biçemini benimsemekte, sonraki yıllarda ise bu biçemi terk etmektedirler. Yedi yıldan daha uzun süredir İngilizce öğrenenlerde ise bu öğrenme biçemine bir dönüş söz konusu olmaktadır. Tam tersi bir eğilim harekete dayalı öğrenme biçemine sahip öğrencilerde saptanmıştır. Bu öğrenciler, ilk yıllarda daha az harekete dayalı öğrenme tercihleri sergilerken, ilerleyen yıllarda bu öğrenme biçemini daha fazla tercih etmektedirler. Yedi yıldan daha fazla süredir İngilizce öğrenenler ise, bu öğrenme biçemini terk etmektedirler. Bu bulguların ışığı altında, öğrencilerin yabancı dil öğrenim süreçlerini onlar için daha anlamlı hale getirmek amacıyla etkinlikler tasarlanmış ve her dersin, bu etkinlikler çerçevesinde her öğrenci tipine hitap etmesi hedeflenmiştir. Etkinliklerin amacı bununla sınırlı kalmamış, her öğrenciye kendi öğrenme biçemleriyle çalışabilmenin yanı sıra, diğer öğrenme biçemlerine karşı esnek tavırlar sergilemeyi öğretmek ve bu öğrenme biçemlerinin kendine uygun taraflarını benimsetmek olmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of the present study is to stress the importance of differentiating instruction based on the learning styles of language learners. Therefore, in the study, the degrees with which learners employ visual, auditory, hands-on, extroverted, introverted, intuitive-random, sensing-sequential, open, closure-oriented, global and analytic learning styles were identified; any significant relationships between particular learning styles and variables such as age, gender, high school, prospective department and year of experience in learning English were examined; and whether intuitive-random, open and global learning styles, and sensing-sequential, closure-oriented and analytic learning styles were correlated among each other was analyzed. Building on the findings, activities were suggested in order to differentiate instruction. Style Analysis Survey, which was developed by Oxford (1993), was used as the instrument in the present study. It was administered to 100 students, studying in the preparatory classes at English Language Department of Baskent University. Data were analyzed through SPSS 11.5. The results revealed that learners cannot be categorized by one type as learning styles are not dichotomous. It was found that learners assign almost equal importance to all learning styles. The results also showed that female learners preferred visual, sensing-sequential and closure-oriented learning styles more than male learners. Moreover, the relationship between global learning styles and department to be studied was statistically significant. Departments requiring high verbal skills such as Turkish Literature and Turkish Language Teaching were appealing to learners with a global learning style. Furthermore, year of experience in learning English was significantly related to adoption of visual and hands-on learning styles. The results revealed that learners tended to be more visual in the first few years of foreign language instruction. Afterwards, they do not adopt this learning style with 4-6 years of experience. However, after seven years or more of the language instruction they revisit this learning style. Conversely, learners do not employ a hands-on learning style when they first start to learn the language. With 4-6 years of experience, as they are likely to get used to the ways they learned the language, they become hands-on learners. Too much time devoted to language learning causes this learning style to grow weaker after seven years or more. As for the correlations between the utilization of particular learning styles, positive correlations were obtained between open and global; global and intuitive-random; sensing-sequential-closure-oriented; closure-oriented and analytic; analytic and sensing-sequential learning styles. However, the relationship between intuitive-random and open learning styles was not statistically significant. In the light of these findings, sample activities were designed in order to make foreign language instruction more meaningful to the learners so that each lesson would contain a special feature for each learner type. Within this framework, learners would be provided with the chance of getting involved in activities appropriate to their learning styles as well as having the opportunity to gain flexibility towards other less comfortable but equally valuable learning styles.