İlköğretim çağındaki çocukların yön bulma davranışlarının biçimlenmesinde iç mekan renk uygulamalarının etkileri
The Effects of interior color applications on elementary school chidren's wayfinding behaviors
  1. Tez No: 228961
  2. Yazar: ZEYNEP BAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. A. MÜGE BOZDAYI
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: renk, mekansal renk uygulamaları, ilköğretim okulları, ilköğretim çağındakiçocuklar, bilişsel harita, yön bulma, color, spatial color applications, elementary schools, elementary school children, cognitive maps, way finding
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Mevcut çalışmanın amacı, ilköğretim çağındaki çocukların yön bulma davranışlarınınbiçimlenmesinde ilköğretim mekanlarındaki renk uygulamalarının etkilerini tespitedebilmektir. Bu kapsam dahilinde, bilişsel harita oluşumu, kişilerin yön bulmadavranışının biçimlenmesi, ilköğretim mekanlarının ihtiyaçları ve bu mekanlardaki renkuygulamaları incelenmiştir. Bu araştırma sonucunda, ilköğretim çağındaki çocuklarınmekan içindeki yön bulma davranışları üzerinde renk uygulamalarını etkilerini testedecek nitel bir alan çalışması uygulanmıştır. İlköğretim çağında, üç farklı yaşgrubundaki çocuklara renk kodlaması bulunan ve bulunmaya basit bir ilköğretimmekanının animasyonu gösterilmiş ve çocukların ilk defa gördükleri bu mekan içindekidolaşım seviyeleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda elde edilen veriler,renk uygulamalarının mekan içindeki yön bulma davranışını olumlu etkilediği yönündeolmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of the use of color in elementary schoolenvironments on the way finding behavior of elementary school children. Cognitivemaps, the formation of way finding behavior, the spatial requirements of elementaryschool buildings and the color application in these buildings have been researched inthis context. Based on this research, a quantitative field study that would test theeffects of color applications on elementary school children?s way finding behavior hasbeen performed. Elementary school children in three different age groups have beenshown animations of an elementary school which they saw for the first time, one withcolor coding, and one without color coding, and the children?s performance levels oncirculation were analyzed. The data obtained at the end of the study shows that theapplication of color in interior spaces effects the way finding behavior positively.