Dizgeli eğitimin sosyal bilgiler dersinde 5. sınıf öğrencilerinin erişilerine etkisi
Effectiveness of systematic learning on the achievement of fifth year primary school students in social studies course
  1. Tez No: 228990
  2. Yazar: AYNUR TAKKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Systematic Learning, Achievement, Social Studies
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, dizgeli eğitime göre yapılan sosyal bilgiler derslerinin gelenekselyöntemlerin uygulandığı dersler karşısındaki etkililiğini ortaya koymaktır. Araştırmada öntestsontestkontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. ?Bir Ülke, Bir Bayrak? ünitesinde dizgelieğitime göre hazırlanmış ders planı deney grubuna uygulanmıştır. Araştırma, 2006-2007 yılıAnkara ili Elmadağ ilçesinde Üçevler İlköğretim Okulu (deney grubu) ve Karacahasan İlköğretimOkulu (kontrol grubu) 5/A sınıfları ile sosyal bilgiler derslerinde yürütülmüştür. Ölçme aracıolarak 35 soruluk erişi testi kullanılmıştır. Testin güvenirlik katsayısı 0,78 bulunmuştur.Araştırma sürecinde elde edilen veriler, bağımsız gruplar için t testi istatistiksel tekniğikullanılarak analiz edilmiştir.Araştırmada elde edilen başlıca sonuçlara bakıldığında;1. Dizgeli eğitimin kullanıldığı grubun sosyal bilgiler dersi bilgi ve kavrama düzeyi erişiortalaması ile geleneksel eğitimin kullanıldığı grubun bilgi ve kavrama düzeyi erişi ortalamasıarasında anlamlı bir fark yoktur.2. Dizgeli eğitimin kullanıldığı grubun sosyal bilgiler dersi uygulama ve üst düzey ile toplam erişiortalaması, geleneksel eğitimin kullanıldığı grubun uygulama ve üst düzey ile toplam erişiortalamasından anlamlı derecede daha yüksektir.Sonuçlar karşısında şöyle denebilir ki; geleneksel olarak bilgi düzeyinde erişilerle yetinilensosyal bilgiler dersinde, ihtiyaç duyulan uygulama ve üst düzey beceriler dizgeli eğitimuygulamaları ile öğrencilere kazandırılabilir.Anahtar SözcüklerDizgeli Eğitim, Erişi, Sosyal Bilgiler
Özet (Çeviri)
This study is intended to make clear the effectiveness of social studies course carried out in linewith systematic learning in comparison with the courses taught utilizing traditional methods.Experimental method with pre-test, post-test control group was used in the study. The unit,?One Nation, One Flag? was taught in experiment group in accordance with systematic learning.The study was carried out in social studies course in class 5/A in Ucevler primary School(experiment group) and Karacahasan Primary School (control group), in Elmadağ, Ankara in2006-2007 educational year. An achievement test including 35 questions was used as themeans of measurement. The reliability coefficient of the test was found to be 0.78. The dataobtained from the study were analyzed for independent groups using t-test statistical technique.The main results obtained from the study are as follows;1. There is no significant difference in the levels of learning and understanding in social studiescourse between the group for which systematic learning was used and the one for whichtraditional educational method was used.2. The total achievement level of the practice of the group taught with systematic learning issignificantly higher than the same aspects of the group whose education was carried out withtraditional methods.The results reveal that in social studies course in which traditionally the level of knowledge isthe objective, students can obtain the required practice and upper level skills through theapplications of systematic learning.