Matematikte model kullanımının 6. sınıf öğrencilerinin cebir erişilerine etkisi
The effects of using model in mathematics on sixth grade students? algebra achievement
  1. Tez No: 228991
  2. Yazar: YILDIZ KAF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN UMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: matematik eğitimi, matematikte model kullanımı, cebir, cebiröğretimi, mathematics education, using model in mathematics, algebra, teaching algebra
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, modellerle desteklenen cebir öğretimi ile modellerinkullanılmadığı cebir öğretiminin altıncı sınıf öğrencilerinin cebir erişilerineetkisini araştırmaktır.Bilindiği gibi, Türkiye' de, yeni bir matematik eğitimi programı 2004 yılındakademeli olarak yürürlüğe konulmuştur. Bu durum nedeniyle, 2006-2007 eğitimöğretim yılında 6. sınıflara 2004 yılı programı uygulanırken, 7. sınıflar öğreniminieski programa göre sürdürmüştür. Her ne kadar öğrenciler daha önceleri bazıcebirsel durumlarla karşılaşmış olsalar da cebir öğretimi 2004 programına göreilk kez altıncı sınıfta, eski programa göre 7. sınıfta başlamaktadır. Bu nedenlearaştırmaya hem 6. sınıflar hem de 7. sınıflar dahil edilmiş, öğrencilerin cebirerişilerinde programlar ile ilişkili bir farklılık olup olmadığı da araştırılmıştır.Çalışma bir devlet okulunun üç şubesindeki altıncı sınıf ve bir şubesindekiyedinci sınıf öğrencileri üzerinde 2006 ? 2007 öğretim yılında gerçekleştirilmişve dörder hafta sürmüştür. Araştırmada yarı deneysel yöntem kullanılmıştır.Örneklemi geniş tutmak amacıyla altıncı sınıflarda alınan şubelerden ikisideney, biri kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Modellerle cebir öğretiminin,program açısından karşılaştırmasını yapabilmek için yedinci sınıflardan tekşube alınarak deney grubu olarak araştırmaya dâhil edilmiştir.Öğrencilerin cebir başarılarını değerlendirmek amacıyla; araştırmacı tarafındangeliştirilen ve 15 sorudan oluşan Cebir Başarı Testi kullanılmıştır. Ölçeğingeçerliği için uzman kanısına başvurulmuş, Cronbach ??? güvenirliği ise 0,81olarak hesaplanmıştır.Cebir Başarı Testi'nden elde edilen niceliksel verilere, gruplar arasında erişilerbakımından fark olup olmadığını incelemek amacıyla tek yönlü varyans analiziuygulanmıştır. Ayrıca modellerin kullanımı ile eğitim alan 6. sınıf öğrencilerinincebir erişilerini cinsiyetler açısından karşılaştırmak amacıyla bağımsız gruplardaiki ortalama farkına ilişkin t testi kullanılmıştır. Matematikte model kullanımınınyeni ve eski programlara göre yetişen öğrencilerin cebir erişileri açısından birfarklılık oluşturup oluşturmadığı yine tek yönlü varyans analizi ile test edilmiştir.Sonuçlara göre, matematikte model kullanımının cebir erişisini arttırdığıyönünde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuş olmasına karşıncinsiyetler ve matematik programı açısından incelendiğinde farkın istatistikselolarak anlamlı olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of the algebra instructionsupported with models and the algebra instruction not supported with modelson sixth grade students? achievement in algebra.It is known that, a new mathematics curriculum was gradually carried out inTurkey in 2004. For this reason, in 2006-2007 academic year, while 2004curriculum was began to use in sixth grades, the old curriculum was used inseventh grades. Although students encounter with several algebraic situationsin earlier grades, they begin to learn algebra concepts in the sixth gradesaccording to 2004 curriculum. On the other hand, students who followed the oldcurriculum began to learn algebra concepts in the seventh grade. Therefore,both sixth and seventh grades were involved into the study to explore whetherthere is a difference in students? algebra achievement that might be related tothe curriculum differences.The study was conducted on three sixth grade and one seventh grade classesfrom a public school in the 2006-2007 academic year, lasting four weeks. Aquasi-experimental design was used in this research. To expand the sample,two groups from sixth grade were determined as an experimental group andother sixth grade group was determined as a control group. To compare thealgebra instruction with models in terms of curriculum, one seventh gradeclassroom was determined as an experimental group.To measure students? algebra achievement, Algebra Achievement Test wasdeveloped by the researcher involving 15 items. To obtain validity of thisinstrument, it was submitted to the experts and the reliability estimate of thisinstrument was found to be 0,81 by calculating the Cronbach ??? coefficient.In order to find out whether there is a difference between the groups in terms ofachievement, one way analysis of variance was applied to quantitative datacollected from Algebra Achievement Test. Furthermore, to investigate whetherthere is a significant difference in algebra achievement with respect to genderamong sixth grade students taught by using model instruction, independentsample t test was used. The analysis of variance was used to test whetherusing models in mathematics makes difference between the algebraachievements of students taught in new and old curriculums.According to the results, using models in mathematics had a significantimprovement on students? algebra achievements; however, no significantdifference was found between the groups in terms of gender and mathematicscurriculum.