Ailelerin yaşam kalitelerini etkileyen bazı objektif ve subjektif göstergelerin incelenmesi
Studying of some objective and subjective indicators which affect the life qualities of the families
  1. Tez No: 228995
  2. Yazar: AYFER AYNIDER BOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. R. GÜNSEL TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Aile Planlaması, Sosyoloji, Family Planning, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Yaşam kalitesi, Aile yaşam kalitesi, Objektifgöstergeler, Subjektif göstergeler, Family, Quality of life, Family quality of life, Objective indicators, Subjective indicators
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Ailelerin Yaşam Kalitelerini Etkileyen BazıObjektif ve Subjektif Göstergelerin İncelenmesi, Doktora Tezi, Ankara,2007. Ankara'da yapılan bu araştırma, ailelerin gelirlerinin ve eşlerin öğrenimdurumlarının yaşam kalitesinin objektif ve subjektif göstergeleri üzerindekietkisini belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma kapsamınafarklı sosyo-ekonomik düzeyleri temsil eden semtlerde oturan aileler arasındanTabakalı Rasgele Örnekleme Yöntemi ile seçilen 399 aile alınmıştır. Araştırmakapsamına alınan ailelerde 750 YTL ve daha az aylık gelire sahip olanlar öndegelmektedir. Ailenin temel gelirini sağlayan kişiler arasında, işlerinden, işgüvencelerinden memnun, ücretlerinden kararsız olanlar ilk sırada yeralmaktadır. Gelirlerinin su-elektrik-gaz ve diğer yakıtlar, gıda, haberleşme,ulaştırma, sağlık, konut, eğitim hizmetleri ile giyim ve ayakkabıya ilişkin istek veihtiyaçlarını her zaman, mobilya-ev eşyası, ev bakım hizmetine ilişkin istek veihtiyaçlarını bazen karşılayanlar, eğlence ve kültüre ilişkin istek ve ihtiyaçlarınıkarşılamayanlar önde gelmektedir. Ailelerin %45.9'u bazen tasarruf yapmakta,%89.0'u borçlanmaktadır. Ailelerin %85.5'inde aile bireyleri özel sağlıksigortasına sahip değildir. Sebze ve tahıl grubunu hiç tüketmeyen aileyerastlanmamış olup, aylık gelir düzeyi arttıkça et ve et ürünleri, süt ve sütürünleri, meyve, baklagil ve tahıl grubunu her zaman tüketen ailelerin oranıartmaktadır. Aylık gelir düzeyi arttıkça tüm gıda gruplarında tüketilen gıdagruplarının miktarlarından ve kalitelerinden çok memnun olan ailelerin oranıartmaktadır. Ailelerin %45.8'i çocuklarına okul eğitimleri dışında özel kursaldırmaktadır. Ailelerin yarıdan biraz azı özel araba sahibidir. Yaşadıklarıkonutta elektrik bağlantısı ve borulu su bulunmayan ailelere sadece 750 YTL vedaha az gelir düzeyinde rastlanmıştır. Yaşadığı konutta banyo olmayan ailelere750 YTL ve daha az ile 751 YTL-1500 YTL gelir düzeylerinde rastlanmıştır.Aylık gelir düzeyi arttıkça temel ev araçlarına (ocak ve fırın hariç) sahip olanailelerin oranı artmaktadır. Ev işlerini yürütmek için mevcut araçlardan,yaşanılan konuttan memnun olanlar ilk sırada yer almaktadır. Ailelerin yarıdanfazlası birlikte ev dışında zaman geçirmemekte, aylık gelir düzeyi arttıkça evdışında zaman geçirenlerin oranı artmaktadır. Günün en az bir öğününü herzaman birlikte yiyen aileler önde gelmekte olup, birlikte yemeyenlere 750 YTLve daha az ile 751 YTL-1500 YTL gelir düzeylerinde rastlanmıştır. Her yıl tatileçıkmayan aileler önde gelmekte olup, aylık gelir düzeyi arttıkça her yıl tatile herzaman çıkanların oranı artmaktadır. Tatile çıkma ile aile üyelerinin birlikte evdışında zaman geçirme sıklığından hiç memnun olmayanlar ilk sıradadır.
Özet (Çeviri)
Studying of Some Objective and SubjectiveIndicators which Affect the Life Qualities of the Families, Ph.D. Thesis,Ankara, 2007. This study, which was executed in Ankara, had been planned andexecuted in order to determine the affects of families? incomes and education levelsof the spouses on the objective and subjective indicators of life quality. 399families, which are selected through Stratified Random Sampling Method amongthe families which reside in the districts where represent the different socioeconomiclevels, had been included in the study. Those, who have the monthlyincome at 750 YTL or less, are rank in priority within the families in the study.Those, who are satisfied by their jobs, job securities, but are double minded abouttheir salaries, are in the front rank among those who provide the fundamentalincome of the family. Those, whom their incomes always meet the wants andneeds of utilities such as electricity, water, gas and other fuels, food,communication, transport, health care, house, education services, clothing andshoe and those, whom their incomes meet sometimes the wants and needs offurniture-home stuffs, home care service, and those, whom their incomes not meetthe wants and needs of entertainment and culture, are rank in the priority. 45.9% ofthe families sometimes save the money, 89.0% of them get into debt. In 85.5% ofthe families, the household members don?t have the private health insurance. Thefamily, which never consumed the vegetable and cereal group, was never found, asmuch as the monthly income increases, the rate of the families, which alwaysconsume the meat and meat products, milk and diary products, fruit, leguminousseeds and cereal group, increases. As much as the monthly income increases, therate of the families, who are very satisfied by the amounts and qualities of the foodgroups which are consumed among all food groups, also increases. 45.8% of thefamilies have their children attend to the private course out of their schooleducation. A little less than half of the families have a private car. The families,which don?t have the electricity and water connections in the house where they live,are only found in the income levels at 750 YTL and less. The families, which don?thave a bathroom in the house where they live, are only found in the income levelsat 750 YTL and less and between 751 YTL-1500 YTL. As much as the monthlyincome level increases, the rate of the families, which have the fundamental homeappliances (except oven and cooker), also increase. Those, who are satisfied bythe existing appliances to carry out the indoor works, by the house where they live,are rank in the priority. More than half of the families don?t spend time together outof home, and as much as the monthly income level increases, the rate of those,who spend time out of home, increases. The families, who always have at least onemeal of a day together, are rank in the priority and those, who don?t have the mealtogether, are found at the income levels at 750 YTL and less and between 751YTL-1500 YTL. The families, which don?t go to holiday every year, are rank in thepriority and as much as the monthly income level increases, the rate of those, whoalways go to holiday every year, increases. Those, who are not satisfied by goingto holiday and by the frequency of spending time together with the householdmembers out of the home, are in the first rank.