Kübist ve konstrüktivist yorumdan günümüze nesnenin soyutlama sürecinde form ve algı
Cubist and constructivist interpretation in the process of object as a subject of form and perception
  1. Tez No: 229011
  2. Yazar: M. BORA TÜRKKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. MÜMTAZ DEMİRKALP
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Konstrüktivizm, Minimalizm, Modernizm, Post-Modernizm, Heykel, Constructivism, Minimalism, Modernism, Post-Modernism, Sculpture
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Anlatım dilinde oluşan problem yoğunlaşmasında konstrüktivist veminimalist dilin etkisi, öğrenim dönemi ve çalışmalarda önemli bir yertutmaktadır. Konstrüktivizm, metal malzeme etkisi, kare ve küp benzerisimetrik geometrik formlar, Türkiye'deki yüksek lisans, Amerika BirleşikDevletleri'ndeki M of F A ve daha sonraki çalışmalarda kendileriniaçıkça göstermektedirler.Metal çalışmalardaki endüstriyel dil, ilk dönem çalışmalarında etkili olsabile, Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan çalışmalarda simetrikgeometrinin yanında, güncel tüketim malzemeleri, tüketim gerçekliğidışında yerel bağlantılarının güçlü olabileceği bir yapıda kullanılmayaçalışılmıştır. Uygulamalarda dikkat edilen başka bir husus,malzemedeki, içerikteki veya biçim ? içerik ilişkisindeki zıtlıklardır. Buzıtlıklar bazen siyah ? beyaz, bazen pas ? altın, bazen yumuşak ? sert,bazen de güncel ? geleneksel olarak ortaya çıkmaktadır.Çalışmalarda büyük etkisi olan Konstrüktivizm, konstrüktivistdüşüncenin sosyal yapısı, kültürel ilişkileri ve tasarım mantığı üzerindedurulmuştur. Ayrıca, bu dönem sonrası oluşan minimalist sanatınoluşum ve etkileri tartışılmıştır.Minimalizmin günümüze kadar gelen sürecinde etkili olan Modernizmve Post-Modernizmin kültür ve sanatla olan ilişkisi açıklanmayaçalışılmış, Minimalist anlatım dilini oluşturan sanatın ve sanatçılarınişleri diğer dönemler üzerindeki ürünlerle karşılaştırmalı olarakaçıklanmıştır. Ayrıca, Amerikan Post-Modernizminin dönem sanatı vekültürü üzerindeki etkileri tartışılmıştır.Post-Modernizmin sosyal yapısı, Postmodernizmi oluşturan modernistfelsefenin bu dönemin oluşumundaki etkileri üzerinde durulmuştur.Post-modernist dönemde ortaya çıkan ikinci dönem minimalist sanatın,diğer sanat ve sanatçılarla olan ilişkisi birinci dönem minimalistlerlekarşılaştırmalı olarak açıklanmıştır.2003 yılında ve yapılan yorgan çalışmalarında gerçekleştirilen, sanattayeterlik çalışmalarının çıkış noktaları, biçim ? içerik ilişkileri, vemalzemenin gerçekliği tartışılmış ve açıklanmıştır. Bu yeni gerçekliksanatta yeterlik sergisinde, üzerinde dijital baskıların olduğu yorgançalışmalarında uygulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The influence of constructivist and minimalist language as anintensified problem in the language of expression has a significant rolein educational period and works of art. Constructivism, the effect ofmetallic tools, symmetrical geometric forms such as the square and thecube reveal themselves in the graduate studies held in Turkey as wellas M of F A (studies) in the United States and in the succeeding works.The industrial language in metal works had been effective in the firstperiod. In addition to their symmetrical geometry materials of dailyconsumption produced in the United States of America have beenoutcomes of attempts to form strong local relations as well as being theproducts of the reality of the world of consumption. Another issue interms of application is the dichotomy in material, content or the relationbetween form and content. These dichotomies may occur as blackwhite,rust-gold, soft-hard, current-traditional.In the works, constructivism, the social structure, cultural relations andlogic behind the design of constructivist approach have beenviiiemphasized as the existence and influence of minimalist art which tookplace after the constructivist period have been discussed.Modernism and Post-modernism, which have been influential throughthe progress of minimalism up until today, have been studied in anattempt to reveal their relationship with art and culture. Hence, theworks of minimalist artists and the language of expression of minimalistart have been explained through comparison of the works ofother periods. Moreover, the influence of American Postmodernism onthe art and culture of the period has been put forth.Social structure of Post-modernism and modernist philosophy whichcreated Post-modernism has been emphasized. Thus, the secondperiod minimalist art which came into being in the post-modernistperiod and its relation with the second period minimalists have beenexplained through comparisons.The works of 2003 and the quilt works that have been realized as tothe pinpoints of the Proficiency in Art have been discussed andexplained in terms of form-content relations as well as the reality oftheir material. Thus, this new reality has been displayed as quilts withdigital printouts in Proficiency in Art.ix