İç mekân resimleri
The interior paintings
  1. Tez No: 229016
  2. Yazar: TUGAY KARAMANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. FERHAT ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İç mekân, mekân, öncesizlik, sonrasızlık, arkitektonik, öznel, Interior, place, etenral, eternity, architectonic, subjective
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
İç mekân bir yapının içinde kalan bölümüdür. Dolayısıyla bunun karşıtı olan dış mekândanfiziksel olarak kopuk değildir. Yani dış mekânla organik bir bağı vardır. Ancak burada sözkonusu olan, insan eliyle var edilen mimari mekânlardır. ?İç Mekân Resimleri? konulu buyüksek lisans çalışmasında kişisel sanat yapıtları, bu mekânları oluşturan nesnelerin kendiaralarındaki ilişkiler, resimsel çözümleme içinde tutarlı bir bütünlük oluşturabilmek amacıylayeniden düzenlenmiştir. Kişisel çalışmalarda doğadan alınan izlenimler aracılığı ile resimdemekân, derinlik, hareket ve farklı plan ilişkileri araştırılarak çizgi, leke, renk gibi plastikunsurlar yardımıyla özgün bir biçim dili oluşturulmaya çalışılmıştır. Çeşitli teknikaraştırmalara yer verilerek iki boyutlu resim yüzeyindeki çözümlemelerin yanı sıra mimari veheykel gibi farklı disiplinlerden faydalanılarak üç boyutlu çalışmalar da ortaya çıkarılmıştır.Kişisel çalışmalardaki iç mekân kavramı, iç yaşantı ile özdeşleştirilmiştir. İç mekân yaşanılananıların, yaşanılması umut edilen her bir anın, bu anların düşünce ve kişilerle ilgili boyutununtoplandığı yerdir. Bu yolla kişisel çalışmalara otobiyografik bir anlam katılmasıamaçlanmıştır. Sanat tarihinden konuyla ilişkisi olduğu düşünülen sanatçıların yapıtları ilekarşılaştırmalara gidilmiş, bireysel yapıtlarla diğer sanatçıların yapıtları arasında organikilişkiler kurulmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışmalara olan etkileri ve çalışmalarla olan ortakyanları değerlendirilmeye alınmıştır.Bir yapıyı oluşturan mimari unsurlardan yola çıkarak iç mekânların karakteristik özellikleri,kişisel duygu ve düşünce yönlendirmeleriyle, içinde yaşanılan mekânlardan hareketleçözümlenmeye çalışılmıştır.Araştırmada mekânın tanımı, öznel mekân tanımıyla karşılaştırılmış, çalışmalarlaörneklenmiştir. Öncesizlik ve sonrasızlık kavramlarıyla nesne-mekân algısı ve kişisel resimyapma süreci açıklanmaya çalışılmıştır. Ardından iç mekân, nesne, boşluk ilişkileridoğrultusunda sanat tarihinden örneklerle kişisel çalışmalar karşılaştırılmış ve resimselokumalar yapılmıştır. İç mekânlar mimari yönleriyle ele alınmıştır. Farklı mimarlıktanımlarına ve mimari örneklerine yer verilmiştir. Resimler oluşturulurken diğerdisiplinlerden de faydalanıldığı anlatılmış ve örneklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The interior is the part of a structure. Accordingly it isn?t disconnected physically from theoutdoor which is the opposite of it. In other words there is an organic link with the outdoor.But the point at issue is the architectural places called into being by the human hands. In thisdissertation with the tittle of ?Interior Paintings? the personal art works, the relations of theobjects which composed these places are arranged once again to be able to compose acoherent entirety in the pictural analysis. In the personal works, through the impressions takenfrom the nature being researched the place, depth, movement and the relations of differentplans in the painting intented to create an original forming language by the aid of the plasticelements like line, blur and colour. Being given way to the various technical researches rightalong with the analysis? on the two dimensionals painting surface, deriving benefit from thedifferent disciplines the three-dimensional works like architecture and sculpture are alsointroduced.The concept of the interior in my private works has been equated with the inner life. Theinterior is the place in which true life memoirs, every prospective moment and the dimensionof these moments about thought and persons are collected. Thus, to give an autobiographicmean to the private works has been intended. The works of the artists from the art historyrelated with the theme are compaired and intended to correlate the private works and the otherartists works. The effects on the works and the common features with the works have beenassessed.Starting from the architectural elements which compoze the structure, the characteristicfeatures of the interiors, with directing of the personal feel and thought, taking start from theplaces in which lived has been analyzed.In the thesis the definition of the place is compared with the definition of the subjective place,sampled with the works. With the concept of the eternity, the perception of object-place andthe process of the personal painting has been explained. Then in accordance with the relationsof the interior, object, emptiness the samples from the art history are compared with thepersonal works and have been made pictural readings. The interiors have been undertaken intheir architectural sides. Given way to the different architecture definitions and architecturalsamples. When the paintings composed, the using of the different disciplines are reported andsampled.