Frp oyuncularının bazı psikolojik değişkenler açısından incelenmesi
The examination of the frp players with respect to some psychological variables
  1. Tez No: 229017
  2. Yazar: ÖZDEN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: FRP (Fantazi Rol Oynama), Beş Faktör Kişilik Modeli (BFM), Gerçek- İdeal Benlik, İmgeleme/Hayalgücü, Düşünme İhtiyacı, Saldırganlık, FRP (Fantasy Role Playing), Five Factor Personality Model, Actual-Ideal Self, Imagination, Need for Cognition, Aggression
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmada, oyun kültürüne bir alternatif olarak sunulan ve özellikle son yıllardagençler arasında büyük ilgi gören Fantazi Rol Oyunu ve oyuncuları ele alınmıştır.Temel amaç; FRP oyuncularının saldırganlık, imgeleme ve düşünme ihtiyacıdüzeylerini, gerçek-ideal-karakter benlik değerlendirmelerini ve nasıl bir kişilikyapısına sahip olduklarını grup (FRP-satranç-kontrol) ve cinsiyet (kız-erkek)değişkenleri açısından incelemektir.Asıl çalışma başta Ankara ve İstanbul olmak üzere çeşitli illerdeki üniversite öğrencileriile yürütülmüş, araştırmaya 48'i kız ve 105'i erkek olmak üzere toplam 153 denek (52FRP, 50 satranç ve 51 kontrol) katılmıştır. Araştırmada Demografik bilgi formu ilebirlikte, NEO Beş Faktör Kişilik Envanteri, İmgeleme Ölçeği, Benlik Ölçeği, Düşünmeİhtiyacı Ölçeği ve Saldırganlık Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler uygunistatistiksel teknikler (Manova ve çoklu regresyon) kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırmanın bulguları imgeleme ve genel saldırganlık davranışlarında gruplaraçısından bir farklılık olduğunu göstermektedir. FRP oyuncuları her iki oyunu daoynamayanlardan daha yüksek imgeleme ve saldırganlık düzeyine sahiptirler.FRP oyuncularının yarattıkları fantastik karakterin benliğini ahlak ve iş doyumu/başarıboyutları açısından gerçek benliğin yordadığı bulunmuştur. Bununla beraber fantastikkarakterin benliğinin cesaret ve çekicilik boyutlarının yordanmasında gerçek ya da idealbenliğin anlamlı katkısı olmamasına rağmen, ideal benliğin katkısının gerçek benliğekıyasla daha fazla olduğu görülmüştür.Beş faktör kişilik boyutları açısından, duygusal dengesizlik boyutunda FRPoyuncularının olaylar karşısında her iki oyunu da oynamayanlardan daha sakinoldukları, günlük stresle daha iyi baş ettikleri, kendilerinden daha memnun oldukları,deneyime açıklık boyutunda FRP oyuncularının satranç oyuncularından daha bağımsız,gelişime daha açık ve daha yaratıcı oldukları, geçimlilik boyutunda FRP oyuncularınınhem satranç oyuncularından, hem de her iki oyunu da oynamayanlardan daha katı, dahafazla şüphe duyan ve rekabete eğilimli bireyler oldukları, sorumluluk boyutunda iseFRP oyuncularının her iki oyunu da oynamayanlardan daha düzensiz, göreve daha azbağlı ve daha az özdisipline sahip bireyler oldukları görülmüştür. Tüm bu bulgularpotansiyel etkenler ve diğer ülkelerde yapılan çalışmaların sonuçları çerçevesindetartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, Fantasy Role Playing game (FRP), which is presented as an alternativeto existing game culture and which is taking high levels of interest from the youngpopulation is taken into account. The main aim of this research is to inspect the FRPplayers using the variables, group (FRP-chess-control) and sex (male-female) in theaspects of aggression, imagination and need for cognition levels, real-ideal-characterself evaluations, and personality structures.The main study is mainly progressed on the university students from the various citiesof Turkey, mostly from Ankara and İstanbul. 153 participants, (48 female and 105 male- 52 FRP players, 50 chess players and 51 control) participated to this work. In theresearch with the demografic information form, NEO five factors personality inventory,imagination scale, self scale, need for cognition scale and aggression scales are used.The deduced data is analysed by using appropriate statistical methods.The results of the analysis shows that, there is a difference between the groups in theimagination and general aggression behaviour. FRP players have a high level ofimagination and aggression compared to nonplayers.The self of the characters created by the FRP players, tends to be predicted by the realself in the moral and job satisfaction/success aspects. Although, from the courage andattractiveness aspects, no meaningful contribution from the both the real and ideal selfto the fantastic character?s selves prediction can be found, ideal self?s contributionfound to be higher than the real self.From the five factor personality aspects point of view, in the emotional stability aspectFRP players are found to be calmer againist the events compared to nonplayers, they arebetter dealers with the causal stress and more pleased with themselves. In openness toexperience aspect, FRP players are more independent compared to chess players andthey are more open to improvement and more creative, in aggreableness aspect, FRPplayers are found to be more stiff, more suspicous and to have more tendency tocompetition compared to both chess players and nonplayers, in the conscientiousnessaspect, FRP players found to be unsystematic, less dedicated to tasks, and to have lessselfdiscipline compared to nonplayers. All the findings have been discussed byconsidering the potential effects and researches done in other countries.