Türk resminde iç mekân resimleri (1880-1950'li yıllar)
Turkish interior paintings (1880-1950s)
- Tez No: 386895
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAMİL GÖREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Türk resmi, iç mekân resimleri, tür resmi, iç mekân, Turkish painting, interior paintings, genre paintings, interior
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 812
Özet
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı kapsamında yapılan“Türk Resminde İç Mekân Resimleri”adlı çalışmada, Türk resminin başlangıcından itibaren 1950'li yıllara kadar olan süreçte yer alan iç mekân resimlerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Öncelikle resimdeki iç mekânlar sınıflandırılarak, ev dışı iç mekânlar, ev içi mekânlar ve atölye mekânları olmak üzere üç ana başlık altında incelenmiştir. Türk resminde Osmanlı Dönemi'nden Cumhuriyet Dönemi'ne iç mekân resimleri ve Cumhuriyet Dönemi iç mekân resimleri (1923-1950'li yıllar) tezin ana bölümlerini oluşturmaktadır ve Türk resminde bir tür olarak iç mekân resimlerinin gelişim çizgisini sunmaktadır. İç mekân resimleri, sanatçıların biçemsel gelişimleri dikkate alınarak, toplumsal değişimlerin etkileriyle birlikte değerlendirilmiştir. Böylece Türk resminin gelişim evrelerindeki üslup özellikleriyle birlikte toplumsal ve psikolojik değişimlerin iç mekân resimlerine nasıl yansıdığı da incelenmiştir. Bu çalışma, Türk resminde iç mekân resimlerini sadece birer sanat nesnesi değil, aynı zamanda 1880'lerden 1950'lere iç mekân resimlerinde Türk insanının yaşadığı mekânların değişimini belgeleyen birer kültürel miras olarak önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study named“Turkish Interior Paintings (1880-1950s)”aims to discuss the depiction of the interior in Turkish Painting from the beginning until the 1950s. Firstly, the interiors depicted are classified as interiors outside the home, interiors in the home and ateliers (studios), which are also the three main topics of the study. Depictions of the Interior from the Ottoman Period to the period of the Turkish Republic and during the Turkish Republic (from 1923 to 1950) are the main chapters of the thesis. In these chapters, the evolution of the depiction of the interiors as a genre in Turkish painting is discussed. While evaluating the paintings, the stylistic progress of the artists and the effects of social changes are taken into consideration. Thereby, the stylistic features of the development phase of Turkish painting and, how social and psychological changes are reflected in the paintings are analyzed. This study puts forth that the depictions of the interior in Turkish painting are not only art objects but also cultural heritage which document the changes in the interiors where Turkish people live since the 1880s up to the 1950s.