Resimsel imge olarak türbülans
Turbulence as an image in painting
- Tez No: 229015
- Danışmanlar: PROF. HASAN PEKMEZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Türbülans, Döngü, Dinamizm, Hareket, Doğa, Turbulence, vortex, dynamism, motion, water, nature
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Doğa, doğa olayları ve doğadaki değişiklikler sanatın her dalında etkin biruyaran rolü üstlenmiştir. Ortaçağda Adem ve Havva temalarının temelmotiflerinden biri olan ?elma ve elma ağacı? buna bir örnek olarak gösterilebilir.Rönesans' ın baş yapıtlarından biri olan ?Mona Lisa? ` nın geri planındakidoğanın resim elemanı olarak görevi de bu dönemin tipik özelliklerinden biridir.Doğa olayları ve doğadaki değişiklikler de sanatta sıkça ele alınan konulararasındadır. William Turner' ın ?Kar Fırtınası? ` ın da olduğu gibi, türbülans,doğa olayları içinde çeşitli şekillerde ortaya çıkan ve insanlarda farklı duyumlaryaratan önemli sanatsal uyarandır.Bundan yola çıkarak, doğadaki türbülansın çeşitliliğinin büyüsüyle çalışmalarayön verilmiştir. Resimlerdeki ana tema, çeşitli ortamlarda oluşan türbülans veonun yarattığı biçimsel zenginlik, ahenk ve dinamizmdir. Türbülans kimi zamanhavada, kimi zaman da suda oluşur ve sonsuz bir devinim halinde bitiptükenmeyen bir enerjiyi içerisinde barındırır. Bu çalışma kapsamında, bir nehrinderinliklerine gömülmüş köprü ayağının etrafındaki döngüler canlı renklerlebezenerek işlenerek suyun sessizliğe gömülmüşlüğünden sıyrılıp adeta ?bendevarım? demektedir. Türbülans kimi zamanda gökyüzünde rüzgarın gücüyleiçerisindeki her görüntü sayısız biçim kavramakla yükümlenen anlamiçermektedir.Doğanın tüm çarpıcı ve heyecan verici serüveninin coşkusuyla yapılan buyapıtlar, sanatın hiç kopamadığı tabiatın küçücük parçalarının bir kesitiniiçermektedir. Bu çalışmanın amacı, resim sanatında doğanın gerçekliğininyorumlanması ve plastik dile dönüştürülerek sunulmasıdır.
Özet (Çeviri)
Nature, natural events or natural variations bear the role of being an effectivestimulant for all branches of the art. An example to this would be the ?apple andapple tree? motif which is mostly used for the adam and eve themes in themiddle ages. In ?Mona Lisa?, which is one of the masterpieces of theRenaissance, nature is used as a background which was typical to this period.Natural events and variations in nature are also used as a subject in art. Like inWilliam Turner?s ?Snow Flurry?, turbulence, which appears in natural events atdifferent forms is an important artistic stimulant.The glamour of richness of turbulence in nature leaded the formation of thisstudy. The main theme in the paintings is the turbulence, which formed invarious media, with all its formal richness, harmony and dynamism. Turbulencesometimes forms in air or sometimes it forms in water; yet in both cases itcontains an unlimited energy within all its motion. Vortical formations around abridge pier which penetrates deep into water in a river are described with vividcolors. Those formations are distinguished from the silent stagnant water.Sometimes turbulence with all its magnificence is found inside the clouds whichdrift with the wind. Every vision contains countless forms and meanings in thesymbolic order.All those compositions which are formed with the enthusiasm for nature,contains small sections from the nature and in fact from the artist herself. Thegoal of this study is to interpret the reality of nature in painting and to present itas a piece of plastic art.