An analysis of motivations, attitudes, and perceptions of the students at Tobb University of Economics and Technology toward learning English as a foreign language
Tobb Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi?ndeki öğrencilerin yabancı bir dil olarak İngilizce öğrenmeye karşı olan motivasyon, tutum ve algılarının analizi
  1. Tez No: 229036
  2. Yazar: ELİT AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Motivation, Attitude, and Perception toward Language Learning, Beliefs aboutLanguage Learning, Achievement in English, Gender Differences
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı, TOBB ETÜ Hazırlık Okulu öğrencilerinin İngilizce öğrenmeyekarşı olan motivasyon, tutum ve algıları ile ilgili profillerini ortaya çıkarmakla birlikte, bubağımsız değişkenlerin öğrencilerin cinsiyetleri ve İngilizce başarıları ile olan muhtemelilişkilerini araştırmaktır. Çalışmadaki veriler üç ayrı araç ile toplanmıştır: MotivasyonAnketi, Tutum Anketi ve Algı Anketi. Toplanan verinin analizini yapmak için, açıklayıcıistatistik analizleri, t testleri, basit regresyon ve çoklu regresyon analizleri kullanılmıştır.Bu çalışmanın sonuçları, öğrencilerin entegrasyon türü motivasyon ve motivasyonyoğunluklarının orta düzeyde, işlevsel türü motivasyonlarının ise yüksek düzeydeolduğunu göstermiştir. Ayrıca, öğrencilerin motivasyonları, tutumları ve algıları ilecinsiyetleri arasındaki ilişki ile ilgili olarak, motivasyon, tutum ve algı değişkenlerine aitbütün faktörlerin cinsiyet ile anlamlı olarak bir ilişki göstererek, kız öğrencilerin erkeköğrencilerden daha fazla puan aldığı görülmüştür. Kızlar ve erkekler arasında algıpuanları açısından çok önemli bir fark bulunmamıştır. Bulgular, aynı zamanda,korelasyon değerleri çok yüksek olmamasına rağmen, öğrencilerin İngilizce başarıpuanları ile motivasyon, tutum ve algı puanları ayrı ayrı ele alındığında anlamlı bir ilişkiolduğunu göstermiştir. Daha spesifik olarak, öğrencilerin algıları İngilizce başarılarınaen çok katkıda bulunurken, motivasyonlarının da başarılarını en az yordadığıbulunmuştur. Bu bağımsız değişkenler birlikte inclendiğinde ise, sonuçlar, hepsininbirlikte pozitif bir korelasyon olarak değerlendirilmesi mümkün olan bir sonuç vererektüm varyansın % 10.5 lik bir oranını yordadığını göstermiştir. Sonuç olarak, bağımsızdeğişkenler; motivasyon, tutum ve algı öğrencilerin ingilizce başarılarını açıklamış veyukarıda belirtilen anketlerde kız öğrenciler erkek öğrencilerden daha yüksek puanalmışlardır.Anahtar Sözcükler :Dil Öğrenmeye Karşı Motivasyon, Tutum, ve Algı, İngilizce Öğrenme ile ilgili İnançlar,İngilizce Başarısı, Cinsiyet Farklılıkları.
Özet (Çeviri)
The focus of this MA thesis has been to discover TOBB ETU Preparatory Schoolstudents? profiles concerning their motivations, attitudes and perceptions towardlearning English as well as investigating their probable relations to the students?genders and achievements in English. The data have been collected through threeinstruments; Motivation questionnaire, Attitude Questionnaire and PerceptionQuestionnaire. In order to analyze the data, a series of descriptive statistics, t tests,simple regression and multiple regression tests have been employed. The results ofthis study demonstrated that the participants? levels of integrative motivations andmotivational intensities were moderate while the mean of their instrumental motivationswas found at a high level. Furthermore, as for the relations between the students?motivations, attitudes and perceptions and their gender, all the factors of motivationand attitude variables correlated meaningfully and girls tended to have higher scoresthan boys while the difference between the girls? and boys? scores of perception werenot found very significant. The results also showed that there is a positive correlationbetween the students? achievement in English and their motivations, attitudes andperceptions as separate variables although the correlation rates were not found high.More specifically, it was found that the students? perceptions contributed most to theirachievement in English whereas motivations accounted for it the least. When thesethree independent variables were examined concurrently, the results indicated thatthey all together explained the 10.5 % of the whole variance, which might be countedas a positive correlation. Consequently, it is possible to suggest that the findings pointout the independent variables of motivation, attitude and perception account for thestudents? success in English and girls tend to score better than boys in thequestionnaires mentioned above.