Un mythe et ses trois versions : Une etude comparee sur le mythe de sodome et gomorrhe chez proust, Yakup Kadri et Giraudoux
Bir mit ve üç versiyon: Proust, Yakup Kadri ve Giraudoux?un eserlerindeki Sodom ve Gomore miti üzerine karşılaştırmalı bir inceleme
  1. Tez No: 229037
  2. Yazar: KADİR BAYRAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP MENNAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mit, Sodome ve Gomore, Proust, Yakup Kadri, Giraudoux, ikileşme, toplumsal bozulma, iyi/kötü, Myth, Sodome and Gomore, Proust, Yakup Kadri, Giraudoux, Duality, Social deterioration, good/bad
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Kutsal kitaplarda yer alan Sodom ve Gomore miti, XX. Yüzyıl Fransızyazarlarından Proust ve Giraudoux ile Yakup Kadri tarafından referans alınarak,Sodome ve Gomore adıyla birisi tiyatro eseri (Giraudoux) ve diğer ikisiroman(Proust ve Yakup Kadri) olarak kaleme alınmıştır.Çalışmada dinsel kökenli bu mitin eserlere yansıma biçimi ve geçirdiğideğişimler tematik ve karşılaştırmalı edebiyat yöntemleri kullanılarak elealınmıştır.Çalışmanın birinci bölümünde, mitler ve bu çerçevede Sodom ve Gomore mitikuramsal temelde ele alınarak, her iki dini metinde sözü edilen `yok ediliş'hikayesinin benzerlikleri ve farklılıkları ortaya konmaya çalışılmış; mitin gerçekbir olaya dayanıp dayanmadığı, pozitif bilimlerin de verilerinden faydalanılaraksorgulanmıştır.Yok ediliş mitlerinin XX. Yüzyılda yoğun olarak edebiyat eserlerindekullanılmasının nedenleri arasında, iki dünya savaşının yol açtığı yıkımlar ilegeleneksel değerlerde yaşanan bozulmanın önemli bir yer işgal ettiğigörülmüştür. Çalışmanın amacı da farklı kültürden yazarların bu miti konuedinerek ?bozulma? olgusunu nasıl işlediklerini ortaya koymaktır.Çalışmanın ikinci bölümünde, insan ile insanüstünün mücadelesini konu alandinsel metindeki gibi, eserlerde de iyi ve kötünün, asille burjuvanın, kadınlaerkeğin, işbirlikçi ile vatanseverin çatışmaları gösterilmiştir. Ötekininfarklılığından faydalanarak, kendi kimliğini bulma konusu işlenmiş; eserlerdeki,`öteki' anlayışının özgün mitte de varolduğu, kişilerin ve yerlerin, dinselanlatıdaki gibi benzer bir ikileşme içinde olduğu gösterilmiştir.Dinsel metinlerdeki şiddet ve ölüm temalarının eserlere yansıma biçimleriüzerinde durulmuş; eserlerde kahramanların şiddete yönelik tutumlarınıntemelinde, başkaları tarafından yönlendirilmeye ihtiyaç duyan zayıf kişilikyapılarının olduğu örneklendirilmiştir.Kaynağı ne olursa olsun, mitlerin“yaşanan gerçeğin”bir tür yansıması veinsanın, evreni ve hepsinden öte kendisini tanımasında önemli bir işlevi olduğugörülmektedir. Her devirde, mitlerin vermek istediği mesajın özünün hep aynıkaldığı görülmektedir. Bu nedenle de mitler, edebiyat eserlerine esin kaynağıolmaya devam edeceklerdir.
Özet (Çeviri)
The myth of Sodom and Gomore which take placein sacred place, one of themwrote theatre art (Giraudoux) called Sodome and Gomore and the other twoarts were novels called Proust and Yakup Kadri, with reference of 20th centuryFrench authors Proust and Giraudoux.In this study, the reflects of the relevant myth and the changes that it underwentwere studied by using thematic and comparative literature methods.In the first part of the study, the myths and in this framework, the myth ofSodom and Gomorra were studied in a theoretical way; the similarities anddifferences between the story of ?disappearing?, which is quoted in bothreligious texts, were tried to bring in light; whether the myth was based on a realfact or not was discussed by using the indications of positive sciences.Among the reasons why disappearing myths are heavily used in the 20thcentury literature works, there are the destructions caused by two World Warsand the deterioration of the traditional values. The aim of the study is to giveprominence to how the fact of ?deterioration? was utilised by authors fromdifferent cultures.In the second part of the study, the conflict between the good and the evil, thearistocrat and the bourgeois, the man and the woman, the patriot and thecollaborator were showed as in the sacred texts in which the fight between thehuman and the superhuman stated.In the origin of the attitudes of hereos against violence in works, the weakpersonality structures, needed to be directed by others were illustrated.Whatever the source is, Myths are the reflection of living fact and they have abig role of human being knowing universe and the most important knowinghimself. In each round, it is shown that the main idea of the message given bythe myths is stayed always same. That?s why, myths continue to be aninspiration to literature works.