Türk edebiyatında çocuk tiyatrosu (1950-2000)
The child theater in Turkish literature (1950-2000)
- Tez No: 229079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK YALÇIN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, edebiyat, tiyatro, çocuk tiyatrosu, Atatürk, Türkler, eğitim, kisilestirme, türler, dil ve anlatım, Child, Literature, Theatre, Child Theatre, Ataturk, Turks, Education, personification, Types, Language, andExpression
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Çalısma konumuz Türk Edebiyatında Çocuk Tiyatrosu (1950-2000),edebiyat tarihimizde üzerinde pek durulmamıs bir alandır.?ncelememizde çocuk tiyatrosunun Türk edebiyatındaki gelisimianlatıldıktan sonra, konularına göre eser incelemesi üzerindedurulmustur.Tezimizde çocuk kavramının ne olduğu üzerinde durduktan sonra Türkedebiyatında çocuk kavramının gelisimini anlattık. Daha sonra 1950-2000 yılları arasında yayımlanan çocuk tiyatrosu eserlerinin dökümünüvermeye çalıstık. ?kinci bölümde konularına göre çocuk oyunlarınınincelemesini yaptık. Sonrasında çocuk oyunlarındaki kisilestirmelerigöstermeye çalıstık. Dördüncü bölümde çocuk oyunlarında kullanılanmekanları gösterdik. Besinci bölümde çocuk oyunlarındaki türleriverdikten sonra, son bölümde oyunlardaki dil ve anlatım özelliklerinigösterdik. Çalısmamızın sonunda ise yararlanılan kaynaklar ve eklerbelirtilmistir.
Özet (Çeviri)
The topic of this thesis, The Child Theater in Turkish Literature(1950-2000), is a field, but it is not focused on the History ofTurkish Literature. First, the development of child theatre inTurkish Literature was explained and then focused on the workexamination in respect of its topics in this study.It was examined that what?s the child concept and told that thedevelopment of child concept in the First Chapter. Besides it wastried to give the detail of child theater works published in the yearsof 1950-2000. The examination of child plays in respect of theirtopics in the Second Chapter. It was tried to show thepersonifications on the child plays in the Third Chapter. It wasshowed that the using places on the child plays in the FourthChapter. In the Fifth Chapter, The types of child plays weregiven, and in the Last Chapter, the language and expressioncharacteristics in the plays were showed. At the end of study, thesources for using this study and the appendixes were made.