Building environmental input-output model for Turkey with special focus on agri-food sectors
Türkiye için tarım ve tarıma dayalı sektörler üzerine odaklanmıs çevresel girdi-çıktı modeli
- Tez No: 229129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM ÇAGATAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Kyoto Protokolü, Sera Gazı Emisyonu, Azot Etkinligi, Tarım ve Tarıma Dayalı Sektörler, Çevresel Girdi-Çıktı Modeli, EIOLCA, Sustainable Development, Kyoto Protocol, GHGs Emissions, NitrogenEfficiency, Agri-Food Sectors, Environmental Input-Output Model, EIO-LCA
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Dünya üzerinde kaynaklar sonsuz degildir ve zararlı artıkları ve atıkları yok etmekapasitesi kısıtlı olan, sürekli artan nüfusun taleplerini karsılama potansiyeli sınırlı olandünyada hızla kaynakların sonuna yaklasılmaktadır. Bu durumda, mevcut iktisadifaaliyetlerin devam etmesi küresel sistemin onarılamaz sekilde zarar görmesi riskini deberaberinde getirmekedir. Sınırlandırılmamıs nüfus artısı dogal hayat üzerinde talepleriniarttırmakta ve bu da sürdürülebilir bir gelecegin saglanması için sarfedilen çabaları yoketmektedir.Sürdürülebilir kalkınma birçok ülkenin ve uluslararası kurulusların gündeminde oldukçaönemli bir yer teskil etmektedir. Her ülkenin, kendi çıkarlarını korumak için tümpolitikalarını sürdürülebilir kalkınmanın tesviki yolunda degistirmesi gerekmekte ve bupolitikaların er yada geç yürürlüge girmesi kaçınılmaz hale gelmektedir. Sürdürülebilirkalkınmanın gerekliliklerinin yerine getirilebilmesi için dünya devletleri küreselortaklıklar kurmuslardır. Gündem 21 ve Kyoto Protokolü bu çabaların ilk sonuçlarıdır.Gündem 21 devletlerin ülke raporları hazırlamalarını ve bu bilgileri SürdürülebilirKalkınma Komisyon'unda tartısmalarını tavsiye etmektedir. Kyoto Protokol ise, Ek-I'eüye ülkelerin sera gazı emisyonlarını 2008-2012 dönemi içinde 1990 emisyon seviyesinegore %5 oranında azaltmalarını öngörmektedir.Sürdürülebilir kalkınmanın önem kazanması ve uluslararası kurulusların Türkiyeüzerinde de baskı uygulayabilecek olması üzerine bu çalısma, fosil yakıt tüketiminden veenterik fermantasyondan kaynaklanan sera gazları emisyonunu EIO-LCA modelinikullanarak 1998 yılı için ölçmeyi amaçlamıstır. Çalısma, Kyoto Protokolününonaylanmasının maliyetini GSMH ve çalısan gelirleri açısından hesaplamakta ve seragazı emisyonunu GSMH ve gelirde azalma yaratmadan düsürmek için alternatif birçözüm önermektedir. Buna ek olarak, çalısmada Dünya Ticaret Örgütü-Tarım Anlasmasıve Avrupa Birligi-Ortak Tarım Politikası'na iliskin son gelismelerin enterikfermantasyon kaynaklı sera gazları etkileri ve topraktaki azot etkinligi üzerindeki etkilerihesaplanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Earth has finite resources, its ability to absorb wastes and destructive effluent islimited, its ability to meet the demand for growing number of people is limited and earthis fast approaching to its limits. Current economic practices can not be continued withoutthe risk that global systems will be damaged beyond repair. Pressures from unrestrainedpopulation growth put demand on the natural world that can overwhelm any efforts toachieve a sustainable future.Sustainable development has become a hot agenda of the most countries and theinternational agencies. There is need of change of entire set of policies that promotesustainable development and their enforcement is inevitable for every country now orlater in order to safeguard their own future interests. In order to meet the challenges ofsustainable development, states of the world decided to establish a new globalpartnership. Agenda 21 and Kyoto Protocol are the outcomes of such efforts. Agenda 21recommended that states prepare national reports and communicate the informationtherein to the Commission on Sustainable Development. According to Kyoto Protocol,Member Countries to Annex-I, have to reduce GHGs emissions by 5% subject to 1990levels of emissions over the period 2008-2012.Having recognized the importance of sustainable development and pressure ofinternational agencies to Turkey, this study has attempted an effort to measure GHGsemissions from fossil fuel consumption and from enteric fermentation and savannasactivities for the year 1998 by using EIO-LCA model. This study has measured the costof Kyoto Protocol ratification in terms of GNP and employees? income and has given analternative solution ? reduce GHGs emissions without the cost of GNP and employees?income. In addition, this study has investigated the impact of recent developments inWorld Trade Organization-Agreement on Agriculture and in European Union-CommonAgricultural Policy on GHGs emissions arise from enteric fermentation and savannasactivities and on nitrogen efficiency.