KOBİ'lerde finansal sorunlar ve Basel II'nin KOBİ'lere etkileri; Kars ilinde bir araştırma
Financial problems in smes and the effects of Basel II on SMES; a research carried out in Kars
  1. Tez No: 229128
  2. Yazar: YUNUS ZENGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HÜSEYİN ALİ KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Finansman, Basel I, Basel II, Risk, SME, Capital, Basel I, Basel II, Risk
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ekonomilerde ve ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Ancak özellikle son dönemlerde ekonomik ilişkilerde yaşanan gelişmeler, küreselleşme ile birlikte rekabet koşularındaki hızlı değişim, teknoloji alanında yapılan yeniliklerle birlikte hükümetlerin ekonomik faaliyetleri düzenlemek için izlemiş oldukları politikalar KOBİ'lerin performanslarını olumsuz etkilemektedir. Özellikle son dönemlerde uluslararası finans piyasasının üzerinde durduğu ve tartıştığı Basel II düzenlemesi bankalara yeni standartlar getirmekle birlikte KOBİ'leri de dolaylı olarak yakından ilgilendirmektedir.Basel II ile bankaların sermaye yeterliliği standartları yeniden belirlenecek ve risk yönetimi ön plana çıkacaktır. Bu anlayış ile birlikte şimdiye kadar bankalar tarafından reel sektör kuruluşlarına kullandırılan ve subjektif yöntemlerle belirlenen ?iyi ? veya ?kötü? kredilendirme süreci yerine ?riskli?- ?az riskli? kredilendirme süreci devreye girecektir. Çünkü Basel II ile KOBİ'lere dereceler verilecektir. Bu dereceler ile her işletmenin bir kredi derecesi olacak ve bankalara bu derece notlarına göre kredi faizi geri ödenecektir.Bu süreçte KOBİ'ler kredi derecelerini yükselterek maliyeti düşük kredi sağlayabilmek için özkaynaklarını güçlendirmeleri, mali yapılarını düzeltmeleri, muhasebe sistemini kurarak güvenilir bilanço açıklamaları ve şeffaf bir yapıya sahip olmaları gerekir. Nihayetinde bu işletmelere derecelendirme notunu bankaların ilgili bölümleri verebileceği gibi bağımsız kredi kuruluşları da verebilecektir.
Özet (Çeviri)
Small and Medium Sized Enterprises (SME)s are of great importance in developed and also in developing countries especially in Turkey, but currently the developments in economical relations, rapid change in the conditions of competition via globalization, innovations in technological areas and the politics carried on by the governments in order to put in order economicial organizations, manipulates the performance of small and medium size enterprises. Basel II agreement taken into consideration lately by the international financing market brings new standarts for banks and also interest SMEs at close range.Thanks to Basel II standarts of capital qualification will be defined again and risk management will be the most important thing. Along with this point of view instead ?good? or ?bad? degree determined by subjective methods and used by real sector institutions, ?risky? ? ?less risky? ranking period will come into force since the ratings will be given to Basel II and SMEs. Thanks to these ratings every enterprise will have a credit rank and the interests of the credits will be paid back to banks according to these credit rankings.In this period SMEs should strengthen their capitals, fix their financial structure, establish their accounting system, declerate trustable balance sheet, become institutional and become transparent to increase their credit ranks. Eventually, independent auduting establishments, rating establishments and also the related departments of banks can give these ranks.