Makedonya'da ulahların sosyo-kültürel yapısı
Socio-cultural structure of Macedonia
  1. Tez No: 229130
  2. Yazar: ZERRİN ABBAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. CİHAT ÖZÖNDER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ulah, asimilasyon, etnisite, kültür, sosyo-kültürel yapı, Vlach, asimilation, ethnicty, culture, socio-cultural structure
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Balkan yarımadasının orta yerinde bulunan etnik,lingvistik ve dinsel açıdan en karmaşık birbölge olan Makedonya Cumhuriyetinde varlıklarını devam ettiren etnik gruplardan biri deUlahlardır.Balkan uluslarından büyük ölçüde asimile edilen Ulahlar ya da kendini Aromanlar olarakadlandıran,Osmanlı Devleti döneminde en imtiyazlı halklardan biri olmuş ve Osmanlınınçöküşünden sonra büyük kayıpları yaşayan Balkanların yerli topluluklarından biridir.Çalışmada,Ulahların tarihi süreç içindeki gelişimi ele alınarak günümüzde ki durumu özellikle,Sosyo-Kültürel yapısı irdelenmiştir.1945 yılından itibaren etnik kimliklerin tanınmaması sonucu Ulahların sosyal ve kültürelbünyesinde meydana gelen değişme üzerinde durularak günümüzde ki Makedon toplumuylabütünleşmenin nedenleri araştırılmıştır.Çalışmamızda Ulahların 60 sene öncesi ve bu günü incelenmiş ve değerlendirmesi yapılmıştır.Büyük ölçüde asimile edildikleri halde kendi kültürlerini yaşatmak istemeleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Being placed in the central part of the Balkan Peninsula, with its religious, linguistic and ethnicaldiversities, Macedonia is a country where Aromanians, which are considered to be the oldestethnical community, still find their existence.It is truth that Aromanians had gone through great assimilation by Balkans. During the OttomanEmpire they were one the most privileged nation, but since then they suffered heavy losses.During my research, I tried to cover the historical development of Aromanians their today?scondition especially I draw my attention on their socio cultural structure.Having in fact, that they have not been admitted as a nation in 1945, I tried to elaborate all thechanges that came as a result of their socio cultural structure. Also, I tried to find out the reasonfor their emigrating in Macedonia.Finally from all the researches I had done, I came to a very important conclusion. Even though 60of years ago, they go through great assimilation, they are a nation who still try to save andnourishing their culture and tradition.