Kurum ev idaresi alanında çalışanların örgütsel bağlılıklarının incelenmesi
A study on the organizational commitment of housekeeping employees
  1. Tez No: 229134
  2. Yazar: SELDA COŞKUNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN YERTUTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, kurum ev idaresi çalışanı, Organizational commitment, housekeeping employees
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile ve Tüketici Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Araştırma, kurum ev idaresi alanında çalışanların örgütsel bağlılıklarınıincelemek, kişisel değişkenler ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi belirlemekve araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre yetkililere önerilerdebulunmak amacıyla planlanmıştır. Araştırma Ankara ili merkez ilçelerinde SağlıkBakanlığı' na bağlı ve temizlik hizmetini satın alan hastanelerin ev idaresiçalışanlarıyla yürütülmüştür. Her bir hastaneden seçilmesi gereken kişi sayısı,toplam çalışan sayısına orantılı olarak hesaplanmış ve N= 337 olarakbelirlenmiştir. Çalışanların örgütsel bağlılıklarının belirlenmesinde, Wastitarafından uyarlanan örgütsel bağlılık ölçeği kullanılmıştır.Araştırmaya alınan çalışanların örgütsel bağlılık (4.85), örgütsel bağlılığın altboyutlarından duygusal bağlılık (4.71), devamlılık bağlılığı (4.99) ve normatifbağlılık ortalamaları (4.86), ortalama değerden (4.00) yüksektir. Örgütselbağlılık; çalışanların yaşları, firmalarındaki ve mesleklerindeki hizmet sürelerinegöre farklılık göstermektedir. Çalışanların devamlılık bağlılıkları, duygusalbağlılıklarından daha yüksektir. Devamlılık bağlılığı; çalışanların yaşlarına,medeni durumlarına, firmadaki ve meslekteki hizmet sürelerine göre farklılıkgöstermektedir. Normatif bağlılık, çalışanların meslekteki hizmet süresine görefarklıdır. Duygusal bağlılık ise kişisel değişkenlere göre farklılıkgöstermemektedir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to examine the organizational commitment of thehousekeeping employees, to determine the relationship between individualvariables and organizational commitment, and to provide the suggestions to theauthorities based on the findings. The study has been conducted on thehousekeeping employees of the hospitals purchasing the cleaning services andare operate under the Ministry of Health in the central counties of Ankara. Thenumber of person, whom must be selected from each hospital, was calculatedin the proportion to the total number of employees and the number of theemployees included by the study was determined as N= 337. Organizationalcommitment of the housekeeping employees was measured by theorganizational commitment scales adopted by Wasti.The organizational commitment of the employees in the study (4.85), and thesubdimensions of affective commitment (4.71), continuance commitment (4.99)and normative commitment means (4.86) are higher than the average value(4.00). Organization commitment varies depending on age, tenure in the firm,and tenure in the profession. Continuance commitment of the employees ishigher than affective commitment. Continuance commitment varies dependingon age, marital status, tenure in firm and profession. Normative commitmentalso varies depending on the tenure of the employees in their professions.Affective commitment isn?t affected by individual variables.