Veri zarflama analizi yöntemi ile bankacılıkta verimlilik analizi
Productivity analysis of banking by data envelopment analysis method
  1. Tez No: 229156
  2. Yazar: YELDA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CAVİT YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Ölçüm Yöntemleri, Veri Zarflama Analizi, Banka, Banka Etkinligi, Performance, Performance Measurement Models, Data Envelopment Analysis, Bank, Bank Efficiency
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ekonomilerde kritik öneme sahip olan finans sektörü ve bu sektörün en büyük temsilcisi olan bankacılık sektörü için etkin çalısma büyük önem tasımaktadır. Bu çalısmada, 2005 ve 2006 yıllarında Türk Bankacılık Sektörü'nde, bankalar arası etkinlik karsılastırmalarını homojen olarak yapabilmek için, mevduat bankaları seçilmistir. Çalısmaya dahil edilen, kamusal sermayeli, özel sermayeli ve yabancı bankaların, verileri Türk Bankalar Birligi tarafından her yıl yayınlanmakta olan Bankalarımız Kitapları'ndan alınmıstır. Banka verileri, parametresiz etkinlik ölçüm yöntemlerinden biri olan Veri Zarflama Analizi (VZA) ile karsılastırılmıstır. VZA ile, etkin sınırda olan ve etkin sınırın altında olan bankalar tespit edilmistir. Çalısma sonucunda, 2005 yılı için 31 bankadan 14 tanesi etkin sınırın altında, 2006 yılında ise 29 bankadan 13 tanesi etkin sınırın altında bulunmustur. 2006 yılında iki banka birlesmis ve tek banka olarak etkin sınırın altında yer almıstır. Bir banka ise 2006 yılında faaliyetine devam etmedigi için çalısmaya alınmamıstır.
Özet (Çeviri)
Finance sector has a critical importance in economies. And for banking sectors, which is the biggest representative of finance sector, efficient work is very important. In this study, in order to make efficiency comparision homogeneously within the banks in banking sector in 2005 and 2006 deposits banks are choosen. Data of state owned banks, privately owned banks and foreign banks are taken from the book of ? Bankalarımız" which is published every year by The Banks Association of Turkey. Data of banks are compaired with nonparametric measurement method Data Envelopment Analysis (DEA) By DEA, banks under efficient frontier and banks at efficient frontier are determined. At the result of this study, in 2005 of the 31 banks 14 banks are found under the efficient frontier, in 2006 of the 29 banks 13 banks are found under the efficient frontier. In 2006 two banks are joined and appeared as one bank under the efficient frontier. As not being active in 2006 a bank haven?t been taken in to the study