Regional efficiency analysis of Turkish commercial banks with the use of data envelopment analysis between years 2007 - 2012
Veri zarflama analizi yöntemi ile Türk bankalarının 2007 -2012 yılları arasında bölgesel verimlilik analizi
- Tez No: 350912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENKTAN ÖZYILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Verimlilik, Veri Zarlama Analizi, Bankacılık, Performans, Banka Şube Ağı, Efficiency, Data Envelopment Analysis, Banking, Performance, Bank Branch Network
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bankacılık sektörüne ilişkin gerek banka bazında gerekse de sektörel olarak bankaların performanslarının çeşitli yöntemlerle karşılaştırıldığı çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı Veri Zarflama Analizi yöntemiyle Türk Bankacılık Sektörü?nde faaliyet gösteren bankaların il bazında bölgesel karşılaştırmalı verimlilik analizlerini yapmaktır. Çalışmada Veri Zarflama Analizi?nin finansal aracılık yaklaşımı esas alınmış, Türkiye?de faaliyet gösteren bankalardan 17 adedine ilişkin, 2007-2012 yılları arasında iller itibarıyla mevduat, kredi ve sorunlu kredi bilgileri ile faaliyet gösterilen illerde şube sayıları ve şube başına düşen nüfus bilgileri kullanılarak uygulama gerçekleştirilmiştir. İlk olarak bankalar yıllar itibarıyla il bazında kendi şubeleri arasında karşılaştırılmış, ardından yıllar itibarıyla iller bazında bankaların verimlilik sıralamaları elde edilmiştir. Genel olarak şube ağı geniş ve bulunduğu ilde uzun süredir faaliyet gösteren bankaların daha verimli olduğu, bununla birlikte küçük ölçekli bankaların da bazı illerde üst sıralarda yer alabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There are a number studies about the bank performance analysis by using different methods. The aim of this study is to conduct a regional comperative efficiency analysis, using Data Envelopment Analysis Method. In the paper, the intermediation approach of DEA is adopted. Total population of the cities with branch numbers, deposits, loan and non-performing loan data of Turkish commercial banks for 81 cities between the years 2007-2012 were used in the analysis. First, banks? branches? efficiencies are analyzed in terms of city they operate and rank the cities for each bank for each year. Second, banks? efficiencies among themselves are evaluated for each city and rank the banks for each city for each year. The findings of the research suggest that the banks which have wide branch network and have been operating in the market for longer periods are more efficient than others in general.