İttihat ve Terakki Dönemi Türk - Rus ilişkileri (1908-1918)
Turkish and Russian relationship during the period of Committee of Union and Progress (1908-1918)
  1. Tez No: 229163
  2. Yazar: NASRULLAH UZMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İttihat ve Terakki, Rusya, Balkan, Boğazlar (Çanakkale ve Boğaziçi), Doğu Anadolu, Committee of Union and Progress, Russia, the Balkan, the Straits (the Bosporus and the Dardanelles), the East Anatolia
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Osmanlı Devleti ve Rusya arasındaki ilişkiler, 15. yüzyıla kadar gitmektedir. Bu uzun zaman diliminde her iki devlet, inişli çıkışlı dönemler yaşamıştır. Aslında savaşlardan kaynaklanan gerginlikler bir yana bırakıldığında; her iki devlet sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda birbirlerini derinden etkilemişlerdir. Her iki devletin tarihi birbiriyle o derece iç içe geçmiştir ki, bu gün Türk-Rus ilişkileri başlı başına bir araştırma alanı halini almıştır.Her iki Devlet de gerek bölgesinde, gerekse dünyada söz sahibidir. Aldıkları kararlarla bölgelerini ve dünyayı etkilemişlerdir. Bu çalışmada İttihat ve Terakki dönemi Türk-Rus ilişkileri (1908-1918) incelenmiştir.Bu dönem, hem Türk tarihi, hem de Dünya tarihi açısından önemlidir. Bu dönem, her iki devlet için de ayrı ayrı önemlidir. Rusya, Osmanlı Devleti'nin en büyük sınır komşusudur. Her iki ülkede, bu dönemde ihtilaller yaşanmıştır. Karşılıklı mücadeleler ve yakınlaşmalar görülmüştür. 1914'te, iki ülke I. Dünya Savaşı'na girmiş ve karşı cephelerde savaşmıştır. Savaşın sonundaysa her ikisi de yıkılmış, her ikisinin yerine de yeni rejimler kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTurkish and Russian relationship dates back the fifteenth century. During this long term both countries had a chequered relationship. Both countries significantly influenced each other in social, cultural and economic fields if we exclude the tensions which arose between these two countries because of wars. The history of these two countries is so unique that nowadays Turkish and Russian relationship has become a field of study.Both countries are dominant in the world as well as in their regions. They have influenced both their regions and world with the decisions they made. In this study, Turkish and Russian relations during the Period of Committee of Union and Progress (1908-1918) has been studied.This period is important for both Turkish and world history. This period is also important for both countries specifically. Russia is the biggest neighbor of Ottoman Empire. In both countries revolutions took place during this time. Binary struggles and coming closer occurred. In 1914 both countries fought against one another during the World War I. At the end of the war both countries were destroyed and new regimes were founded.