II. Meşrutiyet Dönemi Osmanlı hükümetleri ve Osmanlı dış politikası (1908-1913)
Ottoman governments and Ottoman foreign policy in the Second Constitutional Era (1908-1913)
- Tez No: 312540
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ KAYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Uluslararası İlişkiler, History, History of Turkish Revolution, International Relations
- Anahtar Kelimeler: II. Meşrutiyet Dönemi, Osmanlı Devleti, Büyük Devletler, Dış politika, İttihat ve Terakki, the II. Constitutional Monarchy Period, Ottoman State, the Great Powers, foreign policy, Union and Progress Party
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
II. Meşrutiyet Dönemi Osmanlı Hükümetleri ve Osmanlı Dış Politikası (1908-1913) başlıklı tez, bu süreçteki dış politika gelişmelerini bütünlüklü bir biçimde ortaya koymaya çalışmaktadır. Çalışmanın amacı 1908-1913 arası Osmanlı dış politikasını uluslararası ilişkilerdeki gelişmeler bağlamında değerlendirmek; Osmanlı iç politikasındaki gelişmelerin dış politikadaki etkilerini araştırmaktır.II. Meşrutiyet, İngiltere Kralı ve Rus Çarı'nın Reval'de görüşmelerinin de etkisiyle Osmanlı Devleti'ni kurtarmak amacıyla İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından ilân ettirilmiştir. II. Meşrutiyet yönetimi ilk dönemlerde büyük umutlar yaratmıştır. Ancak Bosna-Hersek'in Avusturya-Macaristan tarafından işgali ve Bulgaristan'ın bağımsızlığını ilanı gibi krizler Osmanlı Devleti'nin dağılma sürecinin sebebinin yönetim şekli olmadığını göstermiştir. 1908-1913 arası dönemde de Osmanlı dış politikası, önceki yüzyılda olduğu gibi, Büyük Devletler'in dış politikalarına göre şekillenmiştir.Tezde öncelikle çalışmanın teorik çerçevesi kurulmuş; devlet ve dış politika kavramlarının farklı düşünce geleneklerinde nasıl değerlendirildiği tartışılmıştır. Bu bağlamda anlatının birincil aktörü olan Osmanlı Devleti çizilen teorik çerçeve içerisine konumlandırılmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise küresel anlamda 19.yy siyasî ve iktisadî gelişmeleri kısaca açıklanmakta ve 1908'e giden süreçte Osmanlı Devleti'nin dünya politikasındaki konumu netleştirilmeye çalışılmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde 1908-1913 arası Osmanlı dış politikası, önceki dönemlerle olan benzerlikler ve farklılaşmaların netleştirilmesinin kolaylaşabilmesi için hükümetler bazında değerlendirilmektedir. Sonuç bölümünde ise tezin genel bir değerlendirmesi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis with the title of Ottoman Governments and Ottoman Foreign Policy between 1908 and 1913 entirely tries to display idas in foreign policy. The purpose of this study is to analyze Ottoman foreign policy between 1908 and 1913 in the context of developments in the international relations and to examine the effects of Ottoman internal affairs on the foreign policy.The Second Constitutional Monarchy was declared by the The Union and Progress Party in order to rescue Ottoman State. Interviews between the King of Britain and Russian Czar also had effects on this declaration. This regime created great expectations at first on people. Therefore some events like the occupation of Bosnia-Herzegovina by Austro-Hungarian Empire and the declaration of Bulgarian independence showed that the cause of the disintegration of Ottoman State was not regime. Ottoman foreign policy in this period was shaped in accordance with the foreign policies of Great Powers.In this study we firstly erected a theoretical framework and then discussed how concepts state and foreign policy are evaluated in different thought traditions. In this context, Ottoman State that is the primary actor of this narration is positioned in this therotical context. In the second part of study, in the global sense it shortly explained political and economical developments in the 19th century and clarified the position of Ottoman State in the world politics. In the third part of study, we analyzed Ottoman foreign policy on the base of Ottoman governments because this method provides a simple way so as to crystallize differences and similarities of Ottoman foreign policy.