Gelişimsel gerilik riski altındaki prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeğe sahip annelerin gereksinimlerinin belirlenmesi
Investigating needs of mothers whohave at-risk premature/ low birth weight infants for development delays
- Tez No: 229200
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL DİKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gelişimsel gerilik, Prematürite, Düşük doğum ağırlığı, Aile gereksinimi, Development delay, Premature Infant, Low-Birth-Weight Infant, Family Needs
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmanın amacı gelişimsel gerilik riski altındaki prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeğe sahip annelerin gereksinimlerini belirlemektir. Araştırmada Bailey ve Simeonsson tarafından geliştirilen Aile Gereksinimlerini Belirleme Aracı (Family Needs Survey) kullanılarak, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklere ait değişkenlere (cinsiyet ve yaş) ve annelere ilişkin değişkenlere (yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi) göre annelerin gereksinimleri araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; Eskişehir ilinde bulunan iki hastanede, 2006 ve 2007 yılında doğum yapan prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeğe sahip 146 anne oluşturmuştur. Annelerin yaşı, eğitim düzeyi ve aylık gelir düzeylerini; bebeklerin yaş ve cinsiyetlerine ilişkin bilgiler araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ile toplanmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeğe sahip annelerin bilgi boyutunda gereksinimlerinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca anneye ilişkin (yaş, eğitim ve aylık gelir düzeyine göre) ve prematüre ve düşük doğum ağırlıklı çocuklara ilişkin (yaş ve cinsiyet göre) gereksinimlerin farklılaşmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate needs of mothers who have at-risk infants with premature/low birth weight for development delays. The relationship between mothers? needs and some variables regarding mothers (age, educational and economical level) and their infants (age and gender) was also examined using Family Needs Survey developed by Bailey and Simeonsson.The participants of the study included 146 mothers who gave birth premature and low-birth-weight infant in Eskisehir in 2006-2007. In order to collect data regarding some variables of mothers and infants, an infortmation form was also developed by researcher.Results indicated that mothers showed needs in information category. There were no significant differences between mothers? needs and mothers? and and infants? variables.