Deleuze ve Guattari'de şizoanaliz ve arzu
Schizoanalysis and desire in Deleuze and Guattari
- Tez No: 229252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİMMET HÜLÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şizoanaliz, Psikanaliz, Arzu, İktidar, Kapitalizm, Schizoanalysis, Psychoanalysis, Desire, Power, Capitalism
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Şizoanaliz Gilles Deleuze ve Félix Guattari'nin 1972 yılında başladıkları Kapitalizm ve Şizofreni projesinin sonucunda ortaya çıkan, kapitalizm ile psikanaliz arasındaki ilişkiye eleştirel yaklaşan materyalist bir psikiyatridir. Fransa'da ortaya çıkan 68 olaylarının oluşturduğu entelektüel ve politik ortamda kendisini göstermiştir. Bu bağlamda şizoanaliz psikanalizin kapitalist iktidarın bir icadı olduğunu iddia etmektedir. Bu çalışma içinde Deleuze ve Guattari'nin çalışmaları dikkate alınarak şizoanalizin arzu kavramı aracılığıyla nasıl bir kapitalist iktidar eleştirisi gerçekleştirdiği açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Schizoanalysis is a materialist psychiatry that appeared as a consequence of the project of Capitalism and Schizophrenia that was started in 1972 by Gilles Deleuze and Félix Guattari. It basically considers the relation between capitalism and psychoanalysis from a critical point of view. Schizoanalysis is mainly seen in the intellectual and political milieu created by 68 events in France. In terms of its general outlook, schizoanalysis argues that psychoanalysis is an invention of capitalist power. In this study, through the elaboration of Deleuze and Guattari?s work, the main concern is the schizoanalytical critique of capitalist power through the notion of desire.