Çevre sorunlarına duyarlılık ve çevre bilinci (Afyonkarahisar ili örneği)
The sensibility about the environmental problems and environmental consciousness (The case of Afyonkarahisar)
  1. Tez No: 229251
  2. Yazar: ŞEYMA KESKİN GÜREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Çevre Mühendisliği, Public Administration, Sociology, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Sorunları, Kirlilik, Çevre Duyarlılığı, Çevre Bilinci, Environment, Environmental Problems, Pollution, Environmental Sensitiveness, Environmental Consciousness
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Türkiye'de son yıllarda giderek artan çevre sorunları karşısında bazı kesimlerin duyarlı davranmasına karşın, bazı kesimler oldukça duyarsızdır. Bu duyarsızlık ve dolayısıyla toplumda çevre bilincinin yeterince yerleşmiş olmaması, söz konusu sorunların çözümüne ilişkin politikaların belirlenmesinde olumsuz bir rol oynamaktadır.Bu tez çalışmasının amacı, genel çevre sorunları çerçevesinde Afyonkarahisar İli Merkez İlçe sınırları içinde yaşayan halkın çevre sorunlarına duyarlılık ve çevre bilinci düzeylerini belirlemeye çalışmak ve kentin çevre sorunlarının giderilmesi konusunda merkezi ve yerel yönetimlere yardımcı olabilecek bir politika sunmaktır. Ayrıca çevre sorunları konusunda, bireysel ve toplumsal duyarlılığı artırmaya katkıda bulunmak amaçlanmıştır.Afyonkarahisar İli Merkez İlçesi'nde oluşan çevre sorunları karşısında halkın ilgi ve duyarlılığını analiz etmek amacıyla toplam 468 kişi üzerinde bir anket çalışması yapılmıştır. Ankete katılanların karşılaştıkları çevre sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin yapılan değerlendirmelerde katılımcıların cinsiyet, yaş, meslek, öğrenim durumu ve yaşadıkları yerler gibi ayırt edici özellikler üzerinde durulmuştur. Ankete katılanların aynı ilin sınırları içerisinde yaşamalarına rağmen çevre sorunlarına karşı gösterdikleri ilgi ve duyarlılık düzeyleri farklılaşmaktadır.Çevre sorunlarının çözümünde etkili ve başarılı olabilmek için, merkezi yönetim tarafından çıkarılmış mevzuatlar yanında yerel yönetimlerin gerekli sorumluluk ve hassasiyeti taşıması, bölge insanının çevre sorunları konusunda eğitilerek belli bir duyarlılık kazandırılması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
While some people are sensitive towards the environmental problems which are increasingly getting worse, others are indifferent to them. This indifference and thus the lack of environmental consciousness in society have a negative impact on determining policies for the solution of the problems in question.The aim of this thesis is to try to determine the level of sensitivity and environmental consciousness of the residents living in the Central Province of Afyonkarahisar within the framework of general environmental problems and to present policies which can help local and central authorities with regard to the elimination of environmental problems. In addition, promoting individual and community consciousness about environmental problems is one of the objectives.In the light of these thoughts, a survey has been carried out on a total of 468 people in an effort to analyze the interest and sensitivity of the people towards the environmental problems taking place in the Central Province of Afyonkarahisar. In the assessment carried out with regard to the environmental problems encountered by the people in our survey and the solutions they suggest, distinctive features such as gender, age, occupation, educational status and the places they live have been taken into consideration. Although the people participating in the survey live in the same city, their interest and sensitivity levels toward environmental problems differ.In order to be effective and successful in solving environmental problems, it is critical that local administrations have the necessary sense of responsibility and sensitivity as well as the legislations issued by the central government and local people acquire a certain degree of sensitivity with education.