Meşrutiyet Devri Türk edebiyatında manzum tiyatro
Verse drama in the Turkish literature in the constitutional Monarchy Period
- Tez No: 229382
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KOLCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tiyatro, trajedi, manzûm tiyatro, meşrûtiyet, Meşrûtiyet Devri Türk Edebiyatı, Theatre, tragedy, verse drama, constitutional monarchy, Turkish Literature In the Contitutional Monarchy Period
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 783
Özet
Bu çalışmanın konusunu, Meşrûtiyet Devri Türk Edebiyatında manzûm tiyatronun tarihsel gelişimi ve Türk tiyatro edebiyatının önemli eserleri olan manzûm tiyatro oyunlarının bilimsel olarak tahlil ve değerlendirmesi oluşturur. Başlangıçta manzûm olarak doğan ve gelişimini uzun bir süre bu şekilde sürdüren tiyatro, daha sonra düzyazıya yönelir. Modern tiyatro ile 19. yüzyıldan itibaren tanışan Türk Edebiyatında ise manzûm tiyatro türündeki eserler, bu yüzyıldan itibaren görülür. II. Meşrûtiyet'e kadar ortaya konan bu eserleri çalışmamıza hazırlık olması bakımından söz konusu ettik. Bizim asıl çalışma alanımızı ?Meşrûtiyet Devri Türk Edebiyatında Manzûm Tiyatro? oluşturur. Çalışmamızın asıl kısmında, bu devirde yayımlanan manzûm tiyatro oyunlarını kronolojik bir sırada ve bilimsel olarak tahlil etmeye çalıştık.Bütün bu tahlillerin ışığında Meşrûtiyet Devri Türk Edebiyatında manzûm tiyatro edebiyatının yerini ve önemini belirtmeye çalıştık. Çalışmada kullanılan kaynakları da künyeleri ile birlikte ?kaynakça? bölümünde zikrettik.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is constituted of academicaly appraisal and analysis of verse drama which are important performance of the Turkish theatre literatures and historical development of verse drama in the Turkish Literature In the Constitutional Monarchy Period.At the beginning, the theatre arose from the verse drama and continued its development as verse drama for a long time and later on it turned towards prose. On the other side, Turkish Literature is acquainted with modern theatre in the 19 th century and the first verse drama literary works have been seen since that century. We discussed these literary works which are produced until the Second Constitutionalist Period in recognition of preparatory of our study. Our main study field is `?Verse Drama In Turkish Literature In the Constitutional Monarchy Period??. In the main part of our study, we tried to analyse the verse drama plays published in this period chronologically and academically.In the light of all these analysis, we aimed to explain the feature and importance of the verse drama in the Turkish Literatures In the Constitutional Monarchy Period. We mentioned the resource names which has been used in this study in the `?bibliography?? part with its tags.