İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin bilimsel süreç becerilerini edinebilme düzeyleri
The fifth grade primary school students' the level of acquisition of science processskils
  1. Tez No: 229434
  2. Yazar: ARZU HAZIR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LÜTFULLAH TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Patoloji, İşletme, Education and Training, Pathology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Süreç Becerileri, Fen Egitimi, Problem Çözme Becerisi, Science Process Skill, Science Education, Problem Solving Skills
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalısmanın amacı ilkögretim 5. sınıf ögrencilerinin bilimsel süreç becerilerini edinebilme düzeylerini belirlemektir. Ögrencilerin bilimsel süreç becerilerini edilebilme düzeyleri cinsiyet ve sosyo-ekonomik açıdan karsılastırılmıstır. Arastırma tarama modelinde desenlenmis ve örneklemi Usak il merkezindeki farklı okullardaki 130 kız ve 158 erkek ilkögretim 5. sınıf ögrencisi olusturmustur. Arastırmacı tarafından hazırlanan ölçme aracının olarak güvenirligi (Cronbach a) %78 bulunmus, geçerlilik için uzman görüslerine basvurulmustur. Sonuç olarak ögrencilerin bilimsel islem becerileri cinsiyet açısından degerlendirildigi zaman ortalama degeri kızların erkek ögrencilere göre yüksek çıkmıs fakat bu farklılık anlamlık düzeyinde farklılık göstermemistir. Okulların bulundukları sosyoekonomik çevre göz önüne alındıgı zaman sosyo-ekonomik açıdan iyi durumda olan okullardaki ögrencilerin bilimsel islem beceri düzeyleri diger okullara göre anlamlı bir sekilde farklı çıkmıstır. Diger taraftan 5. sınıf düzeyindeki ögrenciler programda belirtilen bilimsel beceri kazanım düzeyleri istenilen seviyenin çok altında çıkmıstır (%50'nin altında).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine 5th grade primary school students? the level of acquisition of science process skills. The acquisition levels of students? science process skills were compared with the gender and socio-economic factors. The design of study was based on the survey method and the sample of study was 130 female and 158 male students selected from the province center of Usak at the 5th grade. The scale of study to measure 5th grade students? science process skills was developed by the researcher and the reliability coefficient of the scale was found 0.78 as Cronbach . For the validity of scale, the panel judges controlled the scale. In the result, when the science process skills were evaluated for gender, the mean of 5th grade female students was higher than that of male students but this difference was not statistically significant. At the base of school environment selected from different socio-economic status, the students coming from better socio-economic school environment have significantly higher science process skill means than the students coming from low level socioeconomic school environment. Additionally, 5th grade students could not attain the science process skills at the desired level (below 50%).