Gösteren-gösterilen-gören bağlamında Dolmabahçe Sarayı sergileme politikasının irdelenmesi
- Tez No: 229439
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZEHRA ERKÜN ORUÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Saray-müze, sergileme, tarih yazım yöntemleri, yapısalcılık, göstergebilim
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Müze kurumsal olarak toplum içindeki duruşu ve koleksiyonu ile bir iletiye sahiptir. Çoğunlukla bu iletiyi sergileme yolu ile ziyaretçisine ulaştırır. Müzenin diki olarak gösterilen sergilemeye dilbilim yöntemleri ile bakıldığında, özellikle tarihi önem taşıyan saray müzelerde ziyaretçi açısından kullanılması gereken etkin yol olarak tanımlanmıştır.Tarihi ve sosyal değere sahip Dolmabahçe Sarayı, Tanzimat-Meşrutiyet-Cumhuriyet gibi üç farklı dönemi bünyesinde taşımaktadır. Sarayın sergileme politikası, müze-nesne-ziyaretçi üçlemesi içinde değerlendirilerek ziyaretçi üzerinde oluşturduğu anlam irdelenmiştirGeçmişle bağlantısı olan bu tür yapıların sergilemelerinde kullandıkları dilin önemi üzerinde durularak yapısalcı ve tarih yazım yöntemlerine bağlı kalarak müzeye ve koleksiyonuna göstergebilimsel açıdan açıklamalar getirilmiştir. Özellikle Ferdinand du Saussure'nin ortaya attığı dilbilim tanımlamaları Barthes ve Pearce'm düşünceleri ile pekiştirilerek Dolmabahçe Sarayı için bütünsel sergilemenin tarih ile temellendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bütünselliği oluşturmada tarihsel bilginin ışığında nesnelerin kullanımının da önemli olduğunun ifade edildiği çalışmada, nesnelerin kendi öz bilgisini ve bütün içindeki bilgisini iletmedeki rolü üzerinde durulmuş, belirlenen nesnelerin gösteren- gösterilen düzleminde dilbilim yöntemlerine dayanarak yorumlaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
A museum conveys an institutional message / code with its societal status and the collections being carried. Generally this message/code is communicated through exhibitions. In terms of linguistics the exhibition is defined to be the most effective museum language for visitors in the historic palace museumsDolmabahce Palace witnessed 3 crucial eras of the Turkish History and bears a historic and social importance. The thesis examines the exhibition policy of the palace within the relationship context of museum, object and the visitor and its interaction with visitor .Therefore the importance of langue being used in the exhibits for these historic buildings, the museum and the collections having been discussed in semiotic perspective with respect to structural and writing of history methods. Particularly with the definitions introduced by Ferdinand de Saussure reinforced with the ideas of Barthes and Pearce, the integrated displays for the palace is expected to be strengthened. Historical information is supported with the use of objects in reaching integration with historical background. The thesis also argues the objects, and their self and integrated messages. According to the linguistic methods it analyzes the interpretation for selected objects in relation to signifier and signified.Key Word: Palace-museum, exhibition, writing of history methods, structuralism, semiology