Ulus-devlet yapısına sahip olan Singapur'un, ulusal kimlik oluşturmasına müzelerin katkısı
- Tez No: 229440
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. BURÇAK MADRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Museology
- Anahtar Kelimeler: Kültürel miras, Müze, Etnik kimlik, ulusal kimlik, Ulus-devlet, Çok kültürlülük, Cultural heritage, Museum, Ethnical identity, Nation-State, Multi-Culturalism, National identity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Uzun yıllar İngiltere'nin kolonisi olan ve 1965 yılında bağımsızlığına kavuşan Singapur,Güneydoğu Asya'nın coğrafya açısından en küçük ülkesidir. Ülke halkının yapısına bakıldığında,belli bir ulustan bahsetmek çok zordur. Toplumunun neredeyse tamamı göçmenlerden oluşanSingapur'un halkı, Çin, Malezya, Hindistan, Endonezya gibi ülkelerden göç etmiş insanlardan veülkedeki koloni yönetimininden kalan İngilizler'den meydana gelmiştir. Bu bağlamda ülke, çokırklı, çok dilli, çok dinli kısacası çok kültürlü bir yapıya sahiptir. 2006 yılının Ağutos ayındabağımsızlığının 41. yılını kutlayan ülke, halkı meydana getiren farklı etnik kimliklerin sahipolduğu kültürler ile ulusal kimliğini zenginleştirerek, kendisine farklı ve eşsiz bir kültürharmonisi yaratmıştır.Yapılan çalışmada,“Singapurlu”kimliğinin oluşturulmasında kültürel araçların, özellikle de i müzelerin katkısı olduğu düşünülerek, bu katkılar incelenmiştir. Ülkedeki, müzeciliğin ilk çıkış I noktasından günümüze kadar geçirdiği evrimler irdelenerek, sosyal, ekonomik ve politikolayların müzelere etkisi yorumlanmıştır. Günümüzde kültürel açıdan toplumun her ihtiyacınacevap vermeye çalışan müzelerin, 1990'lıların ortalarına kadar ekonomik ve politik olayların I gölgesinde kaldığı gözlenmiştir. Singapur'daki müzelerin ülkeyi oluşturan etnik kimliklere karşı Kuyarlı olduklarını ve ulus kimliğini güçlendirmek için bu kimlikleri destekledikleri sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Singapore, which had been a colony of England for many years and gained her independence in 1965, is the smallest country in Southeast Asia in terms of geography. It is very difficult to mention about a particular nation when we look into structure of people. People of Singapore is composed of emigrants almost entirely and it consists of people migrated from countries such as China, Malaysia, India, Indonesia and of English people remaining from colonial administration in the country. In this context, the country has a multi-racial, multi-lingual, multi-religional and in brief a multi-cultural structure. Celebrating 41st anniversary of its independence in August 2006, the country has created a distinguished and unique cultural harmony by enriching its national identity with cultures owned by various ethnic identities consisting the people.Considering that cultural instruments, especially the museums, have important contributions in creation of Singaporean identity, such contributions are examined in this study. Starting point of the museology and the evolutions it has been undergone so far are analyzed and effects of the social, economical and political events on the museums are interpreted. It has been observed that museums which are trying to meet all cultural needs of the society today, was left behind under the shadows of economical and political events. It has been concluded that museums in Singapore are sensitive to ethnical identities constituting the country and they are supporting such identities in order to strengthen the national identity.