Analitik hiyerarşi prosesi ( AHP ) ve bir sanayi işletmesinde uygulanması
Analytical hierarchy process and its application in an industrial sector
- Tez No: 229507
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM FİGEN GÜLENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Expert Choice, Multi-criteria Decision Making, Analytical Hierarchy Process, Expert Choice
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
1970'lerde Saaty tarafından geliştirilen AHP yöntemi birbirleriyle çelişen, sayısal veya sayısal olmayan kriterler içeren kompleks problemlerin analizinde ve çözümünde kullanılmak üzere tasarlanmış, çok sayıda alternatif arasından seçim yapmak amacıyla son yıllarda yaygın olarak kullanılan bir çok kriterli karar verme yöntemidir. Kullanımı kolay ve basit olan bu yöntem, amaç, karar kriterleri ve karar alternatifleri ile bir hiyerarşi kurar ve farklı alternatifleri göreli önem değerlerine göre sıralar. Bu nedenle de bu çalışmada, AHP yöntemi incelenmiş ve imalat sektöründeki gerçek bir uygulama ele alınmıştır. Sanayi tesisleri imal eden bir işletmede bir yatırım kararının verilmesi için AHP yöntemi kullanılmıştır. AHP'de amaç, en önemli olandan en önemsiz olana doğru bir sıralama yaparak, en uygun ve önemli alternatifi seçmektir. Ayrıca, AHP yöntemi çok fazla sayıda matematiksel işleme ihtiyaç göstermektedir. Bu nedenle de uygulama probleminin analizi ve çözümü Expert Choice programı ile gerçekleştirilerek en uygun alternatif seçilmiştir. Ayrıca, uygulamanın sonunda, alternatiflere ilişkin elde edilen sıralamaların karar vericiler açısından güvenilir olduğu yargısına ulaşılmıştır. Böylece AHP yöntemiyle uygulama yapılan SANTEK adlı işletme için bir karar destek modeli geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
AHP, developed by Saaty in 1970s, is a multi-criteria decision making method designed to analyze and solve complex problems which include contradicting numerical and non-numerical criteria and it is used widely to choose between multiple alternatives. This easy-to-use and simple method creates a hierarchy using the goal, decision criteria and decision alternatives and sorts the various alternatives according to their relative importance. For this reason, AHP method is analyzed in this study and a real life application in manufacturing sector is described. AHP is used in a industrial facility manufacturer to make an investment decision. The aim in AHP is to choose the most suitable and important alternative by making an arrangement from the most important to the least. Additionally, AHP method requires a great number of mathematical calculations. For this reason the analysis and solution of the application problem are completed using Expert Choice and the most suitable alternative is selected. Also, at the end of the application, it is concluded that the order related to the alternatives is reliable for the decision makers. Thus, a decision supporting method for SANTEK, a company using AHP applications, is developed.