Genel anestezi ile sezeryanda indüksiyon amaçlı kullanılan tiyopental ve propofolün anne ve fetusda lipid peroksidasyonu üzerine etkisi
The effect of induction agents propofol and thiopental on lipid peroxidation in mother and fetus in caesarian section with general anesthesia
  1. Tez No: 229532
  2. Yazar: HACER SERDAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN UYSALEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sezeryan, oksidatif stres, antioksidan kapasite, propofol, tiyopental, Caesarian section, oxidative stress, antioxidan capasite, propofol, thiopental
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, elektif sezeryan yapılan hastalarda antioksidan özelliği iyi bilinen bir ajan olan propofolün, antioksidan özelliği iyi bilinmeyen tiyopentalin genel anestezi indüksiyonu için kullanımının oksidatif stres bakımından karşılaştırılması planlandı.Çalışmaya propofol grubunda 19, tiyopental grubunda 21 olmak üzere toplam 40 genel anestezi ile sezeryan yapılacak hasta dâhil edildi. Her iki grupta anestezi idamesi sevofluran ile sağlandı. Grupların intraoperatif hemodinamik verileri, periferik oksijen saturasyonları, anestezi, bebek çıkımı ve cerrahi süreleri kaydedildi. Anneden bazal ve bebek çıkımında, bebekten kord kanı örnekleri alınarak serumlarında oksidatif stresin göstergesi olan MDA, MPO, Nox, nitrit ve antioksidan kapasitenin göstergesi olan SOD düzeyleri çalışıldı. Bebek çıkımında anneden AKG ve kord kanından venöz kan gazı örnekleri alındı.Gruplar arası demografik, hemodinamik verileri, periferik oksijen satürasyonları, anestezi, cerrahi ve bebek çıkım süreleri, apgar 1. ve 5. dakika skorları açısından istatistiksel olarak bir fark bulunmadı. Grupların hemodinamik verileri ve periferik oksijen saturasyonları kendi içlerinde bazal değerlere göre karşılaştırıldığında bazı zaman dilimlerindeki ölçümlerde istatistiksel olarak farklı bulundu, ancak klinik olarak anlamlı kabul edilmedi. Gruplar kendi içlerinde bazal değere göre karşılaştırıldığında tiyopental grubunda MPO'da indüksiyon sonrasında azalma görüldü. Gruplar birbiri ile karşılaştırıldığında bazal değerler arasında istatistiki olarak fark bulunmazken, indüksiyon sonrası değerlerde tiyopental grubunda SOD düzeyinde artma bulundu. Bebek kord kanları karşılaştırıldığında propofol grubunda NOx ve nitrit düzeylerinde azalma bulundu.Bebek çıkımında anne arter kan gazında sadece baz açığı Grup propofolde Grup pentotalden daha düşük bulundu. Bebek kord kanından alınan venöz kanda ise sadece oksijen saturasyonu Grup propofolde Grup pentotalden daha düşük bulundu.Uygulanan anestezi yönteminin sezeryanlardaki oksidatif stres üzerine etkilerinin çalışıldığı sınırlı sayıdaki literatürden biri olan bu çalışmanın sonuçlarına göre, propofol ve tiyopental indüksiyonunun sezeryan anestezisinde birbirine benzer etkilerinin olduğu, herhangi birinin üstün olmadığı yönündedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we planned the compare the effects on oxidative stress of a well known antioxidant agent propofol and thiopental whose effects on oxidative stress is not well known by using them as general anesthesia induction agents .40 patients who underwent caesarian section under general anesthesia enrolled to the study. There were 19 patients in propofol group and 21 patients in thiopental group. General anesthesia in both groups maintained with sevoflurane. Intraoperative hemodynamic data, peripheral oxygen saturations, anesthesia, surgery and baby delivery times were recorded. Blood samples were collected at the baseline and at baby delivery from mother and also fetal cord sample was collected from baby. MDA, MPO, Nox, nitrite as oxidative stress marker and SOD as a marker of antioxidant capacity were studied. At baby delivery fetal venous blood gas sample from fetal cord and arterial blood gas sample from mother was collected.There were no statistically significant differences between groups in demographic data, hemodynamic data, peripheral oxygen saturations, and, anesthesia, surgery and baby deliver times and 1. and 5. minute apgar score. Hemodynamic data and peripheral oxygen saturations in groups at different times showed statistically significant differences but these were not considered as clinically important.In thiopenthal group MPO levels were decreased after induction compared to basal levels. There were no statistically significant differences in baseline values between groups but after the induction there were increase in SOD values in thiopenthal group. In baby cord blood samples, NOx and nitrite levels were statistically significant lower in propofol group. Only base excess were statistically significant lower in propofol group in baby delivery mother arterial blood gase evaulation. Only oxygen saturation is statistically significant lower in propofol group compared to other group in cord blood gas evaluation there were no statistically significant difference in other parameters.In conclusion, according to the results of this study, which is a member of limited studies evaluating the effects of anesthetic method on oxidative stress in caesarian section, induction with propofol and thiopental in caeserian section have similar effects and none of them is better than the other in view of oxidative stress.