Hemodiyaliz hastaları ve eşlerinde psikiyatrik morbidite ve yaşam kalitesi
Psychiatric morbidity and quality of life in hemodialysis patients and their spouses
  1. Tez No: 229533
  2. Yazar: CEREN GÖKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA SOYKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz hastaları, esler, depresyon, anksiyete, yasamkalitesi, Hemodialysis patients, spouses, depression, anxiety, quality of life
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu arastırmanın amacı HD hastaları ile eslerindeki psikiyatrik morbiditeninyaygınlığının saptanması, her iki grubun yasam kalitesinin değerlendirilmesi ve ikigruptaki psikiyatrik morbiditenin birbirleriyle ve yasam kalitesi ile iliskili olupolmadığının belirlenmesidir. Arastırmanın örneklemi, Ankara Üniversitesi TıpFakültesi Diyaliz Ünitesi ile Ankara'daki üç özel diyaliz merkezinde HD tedavisigörmekte olan 46 hasta ve eslerinden olusmaktadır. Hastalar ve esleriyle SCID-Ikullanılarak psikiyatrik görüsme yapıldıktan sonra her iki gruba HAM-D, HAM-A,BDE, BAE, KF-36, SMMT ve CGI ölçekleri uygulanmıstır. DSM-IV'e görehastalarda %65.2 oranında, eslerinde ise %28.3 oranında psikopatoloji saptanmıstır.Her iki grupta da en sık konan tanı depresyondur. Çalısmada hastalar ne kadardepresif ve ankiyeteli ise eslerin o kadar az anksiyeteli oldukları saptanmıstır. Eslerinanksiyete düzeyi ne kadar fazla ise hastaların depresif ve anksiyöz belirtilerinin okadar az olduğu ortaya konmustur. Hastaların genel sağlık algısı ne kadar kötüyse veçektikleri ağrılar yasamlarını ne kadar olumsuz etkiliyorsa eslerin fiziksel fonkiyonve genel sağlık algılarının o kadar olumlu olduğu gösterilmistir. Esler ne kadardepresif ve anksiyeteliyse hastaların kendilerini ruhsal açıdan o kadar iyi algıladıklarıve benzer sekilde esler ne kadar anksiyeteliyse hastaların sosyal fonksiyon, genelsağlık ve ağrı algılarının o kadar iyi olduğu bulunmustur. Tüm bu bulguların inkar,bas etme becerileri ve alınan sosyal destekle ilgili olduğu öne sürülmüstür. Sonuçolarak hemodiyaliz hastalarının tedavisinde nefroloji ekibinin psikiyatri ekibiylebirlikte çalısmasının önemi vurgulanmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the psychiatric morbidity inhemodialysis patients and their spouses, to evaluate the quality of life in both groups,and to show the relationship between the psychiatric morbidity and the quality of lifefor each gorup if there is any. The sample of the research consists of 46 patients andtheir spouses who are treated with hemodialysis in Ankara University MedicineFaculty Dialysis Center and three private dialysis centers in Ankara. After apsychiatric interview using SCID-I, both the patients and their spouses were givenHAM-D, HAM-A, BDI, BAI, SF-36, MMSE and CGI scales. According to DSM-IV65.2% of patients and 28.3% of spouses were diagnosed with a psychiatric disorder.The most common disorder was depression in both groups. It was shown that whenthe patients are more depressive and anxious, their spouses get less anxious. It wasalso shown that when the spouses? level of anxiety is higher, the patients? depressiveand anxious symptoms are lower. When patients perceive themselves bad in generalhealth and when they suffer from much pain, their spouses perceive that they have abetter physical function and they are better in general health. When the spouses aremore depressive and anxious, the patients perceive that their psychiatric well-being isbetter and similarly when the spouses are anxious, patients perceive that they arebetter in social function, general health and they suffer from less pain. All of thesefindings are thought to be related with denial, coping skills and perceived socialsupport. Finally it is emphasized that the cooperation of nephrology team and thepsychiatric team is essential for the therapy of hemodialysis patients.