Esansiyel tremorda işitme azlığı
Hearing Impairment in Essential Tremor
  1. Tez No: 229534
  2. Yazar: NURHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇULCUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Esansiyel tremor, sensörinöral işitme azlığı, odyometri, timpanometri, ölçekler, Essential tremor, sensorineural hearing impairment, audiometry, tympanometry, scales
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Esansiyel tremor'la işitme azlığı arasındaki ilişkiyi araştırmak için bu çalışmayıplanladık. Bu amaçla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji polikliniğinebaşvuran 46 ET hastası ve 46 kontrol grubu gönüllü çalışmaya alındı. Tüm hasta vekontrol grubundaki kişilere ayrıntılı anamnez, nörolojik muayene, işitme azlığı şiddetideğerleme ölçeği, hamilton depresyon ölçeği, odyometrik ve timpanometrikincelemeler yapıldı. Esansiyel tremor'u olan hastalara ayrıca tremor şiddeti değerlemeölçeği, günlük yaşam aktiviteleri değerleme ölçeği verildi.Esansiyel tremor'u olan hastaların yaş ortalaması 54.3 idi, kontrolgrubundakilerin yaş ortalaması 54.5 idi. Esansiyel tremor'u olan hastaların ortalamahastalık süreleri 16.6 yıldı. Klinik tremoru değerleme ölçeği puanı ortalaması 7.4,günlük yaşam aktiviteleri değerleme ölçeği puanı 39.8 idi.Esansiyel tremor ve kontrol grubundaki kişilere `işitme ile ilgili şikayetiniz varmı?' diye sorduğumuzda, ET'u olan hastaların 23'ü (%50) bu soruyu evet diyeyanıtladı, kontrol grubundakilerden ise sadece bir tanesi bu soruyu evet diye yanıtladı.Bu soruya evet yanıtı veren 23 hastanın işitme azlığı günlük yaşam etkinlikleri ölçeğipuanı ortalaması 20 olarak bulundu. İşitme azlığı olan 23 hastanın işitme ile ilgilişikayetleri ortalama 6.2 yıldır mevcuttu. Esansiyel tremor'u olan hastaların %50'sindehafif-orta düzeyde işitme ile ilgili özürlülük saptandıEsansiyel tremor hastalarına ve kontrol grubundakilere uygulanan odyometrikve timpanometrik incelemeler sonucu yüksek frekanslarda SISI ve tone decay, ayrıcasol kulakta saf ses ortalama değeri, sol kulak stapes refleksi ve her iki kulaktaotoakustik emisyon (OAE) sonuçlarında istatistiksel olarak hasta ve kontrol grubundaanlamlı olarak farklılık gösterdiğini bulduk.Sonuç olarak çalışmamızda ET'lu hastalarda kontrol grubu ilekarşılaştırıldığında sensörinöral işitme azlığı daha fazla görünmüştür. Bu sonuçistatistiksel olarak da anlamlıydı.
Özet (Çeviri)
We planned this study to investigate the probable relationship between essentialtremor and hearing impairment. Forty-six patients referring the outpatient clinic ofAnkara University Neurology Department diagnosed with essential tremor (ET) and46 volunteer subjects were enrolled to the study . Detailed anamnesis, neurologicalinvestigation, hearing handicap inventory, Hamilton Depression Scale, audiometricand tympanometric examinations were performed to all of the participiants. Tremorseverity scale and activities of daily living scale were also performed to essentialtremor patients.Mean ages of patients with ET and the controls were 54.3 and 54.5, respectively.Mean duration of illness for ET patients were 16.6 years. Clinical tremor severity scalemean score were 7.4 and mean daily living scale score were 39.8.When we asked the question ? Do you have any complaints with your hearing??,23 of the patients with ET (%50) answered ?yes?, whereas only one patient from thecontrols answered the same question positively. Mean daily living score of the patientswho positively answered this question was 20. Mean duration for the symptoms ofthese patients were 6.2 years. Mild to moderate disability was determined in %50 ofthe patients.Results of the audiometric and tympanometric investigations were significantlydifferent in the following categories: high frequency SISI and tone decay, pure voicemean score in left ear, left ear stapes reflex, autoacoustic emission (AAE) rates.As a result, sensorineural hearing loss was more frequent in the ET patients,compared to the control group. This result was statistically significant.