Koroner by-pass yapılan hastalarda greft akımının Transit Time Flow Measurement (TTFM) ile ölçülmesi
  1. Tez No: 229546
  2. Yazar: YAŞAR KARACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGEHAN ERKUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter by pass greft, greft disfonksiyonu, TTFM
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada koroner by-pas operasyonu sonrasında ortaya çıkabilenmiyokard infarktüsü, mortalite, postoperatif ventriküler fibrilasyon, respiratuaryetmezlik, uzamış entübasyon, reintubasyon oranları ile yoğun bakım ünitesi vehastanede kalış sürelerinin peroperatif transtime flow measurement (TTFM) ölçümüyapılan ve yapılmayan hastalarda karşılaştırılması yapılmıştır.224 hasta ölçüm yapılan ve yapılmayan olarak 112 hastadan oluşan 2 eşitgruba ayrılmıştır. Grup 1' deki hastalara koroner bypas operasyonu sonrası greftaçıklığının test edilmesi amacıyla herhangi bir işlem yapılmazken, Grup 2' dekihastalara ise cerrahi sonrası TTFM cihazı kullanılarak greftlerdeki flow ölçümüyapılmış ve ölçüm sonuçlarına göre mevcut greftlerin revize edilip edilmemesinekarar verilmiştir.TTFM ölçümü yapılan 112 hastada toplam 344 greftin flow ölçümüyapılmıştır. Bu hastalardan 12 tanesinde 12 greftte TTFM sounucuna dayanılarakrevizyona gerek duyulmuştur. Genel morbidite ve mortalite oranları, Grup 1hastalarda Grup 2 hastalara göre daha fazlaydı. Ayrıca hastanede ve yoğunbakımda kalış süreleri grup 2 hastalarda grup 1 hastalardan daha kısa olarakbelirlenmiştir (p < 0.05).Sonuç olarak, TTFM greft fonksiyonunun intraoperatif değerlendirilmesindekolay, çabuk, güvenli, diğer yöntemlere göre ekonomik, noninvaziv ve tekrarlanabilirbir metottur. Greftlerin iyi fonksiyone olup olmadığını göstermekle birlikte,intraoperatif TTFM ölçümü ile greftlere ait patolojiler düzeltilebilmekte ve bu dacerrahi sonuçları önemli derecede etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the ratio of myocardial infarction, mortality, postoperativeventricular fibrillation, respiratory failure, longed intubations, re-intubations andduration of intensive care unit and hospital stay after coronary by-pass surgery werecompared in the patients with preoperative transit time flow measurement (TTFM)and the patient without TTFM,Two hundred twenty four patients randomly allocated in 2 groups: Group 1;no process performed to test the patency of the graft after coronary artery by-passgrafting (CABG), Group 2; after CABG the flow of the grafts was measured usingTTFM device and decided to revise or not to revise the graft using the measuredresults.The flows of 344 grafts were measured with TTFM device in 112 patients.Twelve grafts were revised in 12 patients of 112 patients according to TTFM.