Dişlerde yapay olarak oluşturulmuş yatay ve dikey kök kırıklarının tespitinde kullanılan yöntemlerin irdelenmesi
An evaluation of the methods in indicating the simulated horizontal and vertical root fractures
- Tez No: 229624
- Danışmanlar: PROF. DR. H. FEYZİ BATUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: çalışma uzunluğu, kırık, Elements Diagnostic Unit ve Apex Locator, Raypex 4, Root ZX, working length, fracture, Elements Diagnostic Unit and Apex Locator, Raypex 4, Root ZX
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, yatay ve dikey kırıkların teşhisinde elektronik kök kanal uzunluğu ölçücü cihazların kullanımının güvenilirliğinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmada çürük ve restorasyon içermeyen 72 adet tek köklü sürekli diş kullanmıştır. Bu dişlerin kuron kısımları elmas bir frezle kaldırıldıktan sonra dişler altı gruba ayrılmıştır. 12 dişin apikalinde dikey, 12 dişin apikalinde yatay bir kırık separey yardımıyla oluşturulmuştur. Aynı şekilde 12 dişin orta 1/3'ünde yatay kırık, 12 dişin orta 1/3'ünde dikey kırık, 12 dişin kuronalinde yatay kırık, 12 dişin kuronalinde ise dikey kırık oluşturulmuştur. Daha sonra in vitro bir modele yerleştirilen dişler, 15 numaralı bir K-file ile her bir cihaz ile kırığa kadar ölçülmüş, ve ölçümler 3 kere tekrarlanmıştır.Cihazların, kabul edilebilir sınır değeri ±0.5 mm olarak kabul edilmiş ve sonuçlar varyans analizi ile değerlendirilmiştir. Çalışmamızda apikalde oluşturulan dikey kırıklarda her üç cihazda da % 50 oranla doğru sonuçlar alınmıştır. Apikalde oluşturulan yatay kırıklarda da % 66.7, % 75 ve % 83.4 oranla doğru sonuçlar alınmıştır. En başarılı ölçümlerin % 83.3 ile dikeyde oluşturulan kuronal kırıklarda alındığı gözlenmiştir. Elements Diagnostic Unit ve Apex Locator ise en başarılı sonuçları vermiştir. Bu çalışmanın sonuçları, apikal forameni belirlemede ne kadar başarılı olsalar da elektronik kök kanal uzunluğu belirleyici cihazların kırık teşhisinde kullanılması için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to evaluate and to compare the effectiveness of electronic apex locators in locating simulated horizontal and vertical fractures. In this study, 72 single rooted teeth with no visible restorations nor decays. The crowns of the teeth were removed with a water cooled diamond disk and the teeth were then grouped into 6 randomly. Vertical fractures were simulated in 12 teeth apically, in 12 teeth coronally and in 12 teeth in the 1/3 middle portion. Horizontal fractures were simulated in 12 teeth apically, in 12 teeth coronally and in 12 teeth in the 1/3 middle portion. To establish the electrical circuit, the labial clip was introduced in the alginate and the lengths were determined with a size 15 K-file. The measurements were made three times.The acceptable range for the apex locators were assumed ±0.5 mm and ANOVA tests were used for the calculations. In this study, in apically made vertical fractures, all three apex locators were % 50 efffective. In apically made horizontal fractures, the results were % 66.7, % 75 and % 83.4. The best results were % 83.3 in vertical coronal fractures. Elements Diagnostic Unit ve Apex Locator gave the most effective results.