Fibromiyalji hastalarında serum leptin düzeylerinin araştırılması
Investigation of serum leptin levels in fibromyalgia patients
- Tez No: 229691
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ AKKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, glutatyon, glutatyon peroksidaz, leptin, malonildialdehit, Fibromyalgia, glutathione, glutathione peroxidase, leptin, malondialdehyde
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Fibromiyalji, yaygın ağrı ile birlikte hassas noktaların varlığını kapsayan birkronik ağrı sendromudur. Fibromiyaljinin oluşumunda birçok mekanizma önesürülmekle birlikte hastalığın etyolojisi ve patofizyolojisi tam olarak anlaşılamamıştır.Son yıllarda birkaç çalışma reaktif oksijen türlerinin ve leptinin fibromiyalji etyoloji vepatogenezindeki muhtemel rolünü araştırmıştır. Bu çalışmanın amacı, fibromiyaljilihastalarda ve sağlıklı kontrollerde plazma leptin düzeylerini, plazma ve eritrosit MDA,GSH ve GSH-Px değerlerini araştırmaktır.Çalışmaya 30-50 yaş arası, 30 FM'li kadın hasta ile 30 sağlıklı kontrol alındı.Hastaların demografik özellikleri ve eşlik eden semptomlar kaydedildi. Ağrı bozukluğuiçin 10 ölçekli vizüel analog skalası (VAS) kullanıldı. Ayrıca, olguların fizikselfonksiyonunun değerlendirilmesi için Fibromiyalji Etki Sorgulaması ölçeği, eşlik edendepresyon ve anksiyetenin değerlendirilmesi için Beck Depresyon ölçeği ve BeckAnksiyete Ölçeği kullanıldı. Leptin ve oksidatif stres parametrelerinin analizleri için kanörnekleri alındı.FM'li hasta ve kontrol grubunda serum leptin düzeyleri ortalamaları arasındafark bulunmadı (p>0.05). FM'li hasta grubunda ortalama eritrosit ve plazmamalonildialdehit düzeyi kontrol grubuna göre istatistiki olarak anlamlı yüksek bulundu(p0.05).Literatürde FM ile leptin ilişkisini inceleyen sadece bir çalışma bulunmaktadırve bu çalışmada FM'li hastaların serum leptin seviyeleri kontrol grubuna göre anlamlıolarak yüksek bulunmuştur. Oksidatif stres ve FM ile ilgili sınırlı sayıdaki çalışmada ise,FM hastalarının oksidatif stresten etkilendikleri ve artmış oksidatif stresin hastalıketyopatogenezinde rol oynayabileceği bildirilmiştir.Çalışmamızda, FM ile leptin düzeyleri arasındaki ilişki anlamlı değildi.Oksidatif stres parametrelerinden malonildialdehitin önceki çalışmalarla uyumlu olarakyüksek bulunması FM etyopatogenezinde oksidatif stresin rolü ile ilgili ileri çalışmalariçin yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Fibromyalgia (FM) is a common chronic pain condition and characterised bywidespread musculoskeletal pain and tender points. Many mechanisms are explainedabout pathogenesis of FM, but etiology and pathophysiology of the disease is not fullyunderstood. In recent years, a few studies have investigated the possible role ofreactive oxygen species and leptin in the etiology and pathogenesis of FM. The aim ofthis study is to investigate plasma leptin levels, and plasma and erythocytes MDA,GSH and GSH-Px values in patients with fibromyalgia and healthy controls.The study was performed on 30 female patients and 30 healthy controls aged30 to 50 years. Demographic features and concomitant symptoms of patients wererecorded. Ten-point visual analog scale (VAS) was used to measure the severity ofpain. In addition, Fibromyalgia Impact Questionnaire was used to evaluate physicalfunction of cases. The Beck Depression Inventory and the Beck Anxiety Inventory wereused to evaluate depression and anxiety respectively. Blood samples are collected formeasurement of leptin and oxidative stress parameters.There were no significant differences in mean levels of leptin between the FMand control group (p0.05).There were only one study researching the relationship between FM and leptinand in this study serum leptin levels were significantly higher in patients with FM than incontrol. A limited number of studies about oxidative stress and FM have showedpotential role of oxidative stress in etiopathogenesis of disease and the effect ofoxidative stress on FM patients. In our study, relationship between FM and leptin levelswere not significant. Consistent with previous studies, high levels of malondialdehydeshould be informative about potential role of oxidative stress in etiopathogenesis of FM.