Fibromiyalji hastalarında serum leptin ve irisin düzeyleri ile hastalık aktivitesi ve inflamasyon belirteçleri arasındaki korelasyonun araştırılması
Investigation of the correlation between serum leptin and irisin levels in patients with fibromyalgia and disease activity and inflammatory markers
- Tez No: 471454
- Danışmanlar: PROF. DR. SARFİNAZ ATAOĞLU, DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji sendromu, leptin, irisin, inflamasyon, Fibromyalgia syndrome, leptin, irisin, inflammation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; fibromiyalji sendromu (FMS) tanılı hastalarda serum leptin ve irisin düzeylerinin değerlendirilmesi ayrıca bu parametrelerle hastalık aktivitesi ve inflamasyon belirteçleri arasında korelasyon olup olmadığının araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya, 1990 Amerikan Romatoloji Derneği (ACR) kriterlerine göre FMS tanısı konmuş 48 hasta ve 36 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 84 kadın gönüllü alındı. Hasta ve kontrol grubunun demografik özellikleri kaydedildi. Ağrı bozukluğu için 10 ölçekli vizüel analog skala (VAS), hastaların fiziksel fonksiyonunun değerlendirilmesi için fibromiyalji etki anketi (FIQ), yaşam kalitesini değerlendirmek için kısa form-36 (SF-36) ve eşlik eden depresyonun değerlendirilmesi için Beck depresyon ölçeği (BDS) kullanıldı. Leptin, irisin ve inflamatuar belirteçlerden ESH, CRP, hsCRP ve nötrofil/lenfosit oranı (NLO) analizleri için kan örnekleri alındı. Serum leptin ve irisin düzeyleri ELİSA yöntemi ile değerlendirildi. Bulgular: FMS'li hastaların serum leptin seviyeleri, sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı derecede yüksekti. Hastaların BDS, FIQ ve SF-36 komponentleri ile leptin arasında herhangi bir ilişki bulunamadı. FMS'li hastaların serum irisin seviyeleri ile sağlıklı kontrol grubu arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Serum leptin seviyeleri ile irisin arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. FMS'li hastaların ESH, CRP, hsCRP ve NLO değerleri sağlıklı kontrollerle kıyaslandığında aralarında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Serum leptin ve irisin seviyeleri ile inflamatuar belirteçler arasında anlamlı bir ilişki yoktu. Sonuç: FMS'li hastalarda saptanan yüksek serum leptin seviyeleri, bu hastalığın etyopatogenezinde leptinin rolü olabileceğini düşündürmektedir. Leptin ile BDS, FIQ ve SF-36 komponentleri arasında herhangi bir ilişki olmaması da, leptinin FMS'de hastalık aktivitesini gösteren bir belirteç olmadığına işaret etmektedir. Ayrıca, FMS'li hastalar ile sağlıklı kontroller arasında serum irisin seviyeleri açısından belirgin fark bulunmadı. Bundan dolayı, ilk defa bizim yaptığımız çalışmamız bir miyokin olan irisinin FMS patogenezinde belirgin bir rolünün olmadığını göstermiştir. Ancak, daha homojen ve geniş hasta gruplarıyla yeni araştırmalara ihtiyaç olduğu kanatindeyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The purpose of this study is to evaluate levels of serum leptin and irisin in patients diagnosed with fibromyalgia syndrome (FMS), and also is to investigate whether the correlation between these parameters with disease activity and markers of inflammation. Patients and methods: Total of 84 volunteers women, including 48 patients with FMS diagnosed according to the 1990 American College of Rheumatology (ACR) criteria and 36 healthy controls were included into the study. The demographic characteristics of the patient and control group were recorded. Visual analog scale (VAS) with 10-scale for pain disorder and the fibromyalgia impact questionnaire for the assessment of physical function of the patients (FIQ), short form to assess the quality of life-36 (SF-36) and accompanying Beck Depression Inventory (BDS) to assess depression was used. Blood samples were taken for analysis that Leptin, irisin, and inflammatory markers of ESR, CRP, hsCRP and neutrophil / lymphocyte ratio (NLO). Serum leptin and irisin levels were determined by ELISA method. Results: Serum leptin levels in patients with FMS were significantly higher when compared with the healthy control group. No relationship was found between leptin and BDS, FIQ and SF-36 components of patients. Serum irisin levels of patients with FMS had no significant differences compared with healthy control group. There was no significant relationship between the irisin and serum leptin levels. When compared the values of ESR, CRP, hsCRP, NLO with FMS patients and healthy controls, there were no significant difference found between them. There were no significant correlation between inflammatory markers and levels of serum leptin and irisin. Discussion: Higher serum leptin levels in patients with FMS which were determined, suggesting that leptin may play a role in the pathogenesis of this disease. There was no relationship between leptin and BDS, FIQ, SF-36 components, suggesting that leptin is not an indicator of disease activity in FMS. Also, there was not found significant differences between FMS patients and healthy controls in serum levels of irisin. Therefore, this study which we made the first time showed that irisin which is a myokine, has no significant role in the pathogenesis of FMS. However, we suggest that new researches should be done with more homogen and large groups of patients.