Fibromiyalji hastalarında serum plazma total oksidan/antioksidan, tiyol-disülfit ve asprosin düzeylerinin incelenmesi
Investigation of serum plasma total oxidant/antioxidant, thiol-disulfide and asprosin levels in fibromyalgia patients
  1. Tez No: 692293
  2. Yazar: ALİ GÜNERİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP SATIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji sendromu, total oksidan seviye, total antioksidan seviye, oksidatif stres indeksi, nativ tiyol, total tiyol, disülfit, asprosin, Fibromyalgia syndrome, total oxidant level, total antioxidant level, oxidative stress index, native thiol, total thiol, disulfide, asprosin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Fibromiyalji sendromu (FMS); etiyolojisi belirsiz olan, kas iskelet sisteminde; yaygın ağrı, belirli anatomik bölgelerde hassasiyet ile uyku ve kognitif fonksiyonlarda bozukluk, yorgunluk, depresyon, anksiyete ve birçok somatik semptomun eşlik ettiği kronik bir sendrom olarak tanımlanmaktadır. Etyopatogenezi henüz tam olarak aydınlatılamayan bu hastalıkta oksidatif stres de suçlanan faktörlerden bir tanesidir. Fibromiyalji sendromu ile obezite, obezite ile asprosin arasındaki ilişki de bilinmektedir. Etyopatogenezde oksidatif stresle beraber asprosinin de rol alabileceğini düşündük.Bu çalışmadaki amacımız, FMS'li hastalarda, total antioksidan seviye, total oksidan seviye, tiyol-disülfit homeostazı ve asprosin düzeylerini inceleyip, FMS etyopatogenezine katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Polikliniğine Eylül 2020 ile Şubat 2021 tarihleri arasında başvuran yeni tanılı 20-50 yaş aralığındaki Fibromiyalji sendromulu kadın hastalar ile aynı yaş grubunda sağlıklı gönüllü kadınlar çalışmaya dahil edildi. Her iki grubun sosyodemografik verileri kaydedildi. Fibromiyalji sendromu tanısı Amerikan Romatoloji Derneği 2010 tanı kritelerine göre konuldu. Her iki grubun plazma nativ tiyol, total tiyol, disülfit, native tiyol/total tiyol, disülfit/native tiyol, disülfit/total tiyol, total antioksidan seviye, total oksidan seviye ve oksidatif stres indeksi değerleri ile asprosin değerlerine bakıldı. Bulgular: Total antioksidan seviye, total oksidan seviye ve total tiyol seviyeleri hasta grubunda daha düşük; disülfit/nativ tiyol oranı hasta grubunda daha yüksek olup; aradaki farklar istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0,024, p=0,000, p=0,050, p=0,050). Yaptığımız incelemede asprosin, oksidatif stres indeksi, nativ tiyol, disülfit, disülfit total, nativ tiyol/total tiyol sevilerinde gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark göstermedi (p=0,089, p=0,756, p=0,650, p=0,507, p=0,882, p=0,882). Fibromiyalji sendromu grubunda yaş ile total antioksidan seviye, total tiyol değerleri arasında pozitif korelasyon (r=0,361 p=0,020, r=0,314 p=0,045) ve nativ tiyol ile negatif korelasyon (r=0,354 p=0,023) vardı. Fibromiyalji sendromu grubunda vücut kitle indeksi ile asprosin ve total oksidatif seviye arasında pozitif korelasyon (r=0,743 p=0,000, r=0,356 p=0,022); kontrol grubunda vücut kitle indeksi ile total antioksidan seviye arasında negatif korelasyon vardı (r=0,429 p=0,005). Semptom şiddeti ve şikayet süresi ile oksidatif stres testleri arasında korelasyon gözlenmedi. Yaygın ağrı indeksi sadece asprosin ile pozitif korele idi (r=0,309 p=0,049). Sonuç: Fibromiyalji sendromulularda, total antioksidan seviye, total oksidan seviye, tiyol-disülfit metabolizması ile asprosinin etkisini incelediğimiz çalışmada; asprosinin, fibromiyalji sendromu patolojisinde rol oynayabileceğini, oksidatif stresin bu hastalarda arttığını, tiyol-disülfit metabolizmasının çok da etkilenmediğini gözledik. Oksidatif stres parametrelerinin incelendiği çalışmalarda birçok çelişkili sonuçlar belirtilmesi ve asprosin ile fibromiyalji sendromu ilişkisini inceleyen başka çalışma olmaması nedeniyle fibromiyalji sendromu etyopatogenezinin aydınlatılması açısından daha geniş gruplarla yapılan ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Fibromyalgia syndrome (FMS); It is defined as a chronic syndrome of uncertain etiology accompanied by widespread pain in the musculoskeletal system, tenderness in certain anatomical regions, sleep and cognitive dysfunction, fatigue, depression, anxiety and many somatic symptoms. In this disease, the etiopathogenesis of which has not yet been fully elucidated, oxidative stress is one of the accused factors. The relationship between fibromyalgia syndrome and obesity and between obesity and asprosin are also known. We thought that asprosin may play a role in the etiopathogenesis together with oxidative stress. Our aim in this study is to contribute to the etiopathogenesis of FMS by examining the total antioxidant level, total oxidant level, thiol-disulfide homeostasis and asprosin levels in patients with FMS. Methods: Newly diagnosed female patients with Fibromyalgia syndrome between the ages of 20-50 who applied to the Physical Medicine and Rehabilitation Outpatient Clinic of Harran University Faculty of Medicine Research and Practice Hospital between September 2020 and February 2021 and healthy volunteer women in the same age group were included in the study. Sociodemographic data of both groups were recorded. The diagnosis of fibromyalgia syndrome was made according to the American Rheumatology Association 2010 diagnostic criteria. Plasma native thiol, total thiol, disulfide, native thiol/total thiol, disulfide/native thiol, disulfide/total thiol, total antioxidant level, total oxidant level, oxidative stress index and asprosin values of both groups were measured. Results: Total antioxidant level, total oxidant level and total thiol levels were lower in the patient group; disulfide/native thiol ratio was higher in the patient group; the differences were statistically significant (p=0,024, p=0,000, p=0,050, p=0,050). In our study, there was no statistically significant difference between the groups in asprosin, oxidative stress index, native thiol, disulfide, disulfide total, native thiol/total thiol levels (p=0.089, p=0.756, p=0.650, p=0.507, p=0.882, p=0.882). In the fibromyalgia syndrome group, there was a positive correlation between age and total antioxidant level and total thiol values (r=0.361 p=0.020, r=0.314 p=0.045) and a negative correlation with native thiol (r=0.354 p=0.023). There were positive correlation between body mass index and asprosin and total oxidative level in the fibromyalgia syndrome group (r=0.743 p=0.000, r=0.356 p=0.022); negative correlation between body mass index and total antioxidant level in the control group (r=0.429 p=0.005). No correlation was observed between symptom severity and duration of complaints and oxidative stress tests. Widespread pain index was only positively correlated with asprosin (r=0.309 p=0.049). Conclusion: In our study, we examined total antioxidant level, total oxidant level, thiol-disulfite metabolism and effect of asprosin in patients with fibromyalgia syndrome; we observed that asprosin may play a role in the pathology of fibromyalgia syndrome, oxidative stress increases in these patients, and thiol-disulfide metabolism is not affected much. We believe that further studies with larger groups are needed to elucidate the etiopathogenesis of fibromyalgia syndrome, since many conflicting results have been reported in studies examining oxidative stress parameters and there is no other study examining the relationship between asprosin and fibromyalgia syndrome.