İsot işçilerinde solunum semptomları ve fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of respiratory symptoms and functions in hot peppers workers
  1. Tez No: 229701
  2. Yazar: ZAFER HASAN ALİ SAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GENCER, DOÇ. DR. ERKAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleksel akciğer hastalıkları, isot işçileri, solunum fonksiyon testleri, Occupational respiratory disease, hot peppers workers, Pulmonary function test
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
İSOT İŞÇİLERİNDE SOLUNUM SEMPTOMLARI VE FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Zafer Hasan Ali SAK Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Giriş Çalışmamızda, isot (Capsicum annuum L.) tozuna maruz kalan işçilerdeki solunum semptom sıklığını belirlemeyi, akciğer fonksiyonlarını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç-Yöntem Çalışma grubu olarak fabrikanın harmanlama ve paketleme işlemi yapılan hangarlarında çalışan 46 (K:43, E:3) işçi alındı. Kontrol grubuolarak taşıma işi yapan ve isot tozuna maruz kalmayan 22 işçi (K:20, E:2) alındı. Her iki grupta sigara içenler (sırasıyla n= 3 ve 2) ve içmeyenler (sırasıyla n= 43 ve 20) olarak ikiye ayrıldı. Hastaların üst ve alt solunum yolu semptomları sorgulanarak solunum fonksiyon testleri ölçüldü. Bulgular Çalışma ve kontrol gruplarında akut solunum semptomlarının prevalansı karşılaştırıldığında sadece burun, boğaz ve gözde yanma, batma, sulanma ve akıntının, kronik semptomlarda ise öksürük ve nefes darlığının işe başladıktan sonra isot tozuna maruz kalan işçilerde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli oranda arttığı saptanmıştır. İşçi ve kontrol gruplarının çalışma öncesi değerleri ile çalışmaya başladıktan 30 dakika ve sekiz saat sonra ölçülen solunum fonksiyon değerleri karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir. İsot işçilerinde çalışmaya başladıktan 30 dakika ve sekiz saat sonraki FEV1, FEV1/FVC and FEF25-75 değerlerinde, çalışma öncesine göre düşüş saptandı. Ancak kontrol grubunda solunum fonksiyonlarında anlamlı bir düşüş yoktu. Sonuç İsot biberi tozu maruziyetinin erken dönem özellikle küçük hava yollarında daralmaya neden olabileceği ve isot maruziyetine bağlı olarak isot fabrikasında çalışan işçilerde solunum fonksiyon kaybı bulunduğu bunun da mesleksel solunum hastalıklarına yol açabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF RESPIRATORY SYMPTOMS AND FUNCTIONS IN HOT PEPPERS WORKERS Dr. Zafer Hasan Ali SAK Department of Chest Diseases, Faculty of Medicine, Harran University, Sanliurfa, Turkey. Introduction In our study, we aimed to determine the frequency of respiratory symptoms and evaluate pulmonary functions in workers exposed to hot pepper (Capsicum annuum L.) dust. Material Method 46 person working in the factory ware houses in blending and packing process, (K: 43, E: 3) were included as the study group. 22 person not exposed to dust working in transfer section (K: 20, E: 2) were involved as a control group. Both groups were divided in two as smokers (n =3 and 2 respectively) and non-smokers (n = 43 and 20, respectively). Upper and lower respiratory tract symptoms of patients questioned and pulmonary function tests were done. Results The prevalence of acute and chronic respiratory symptoms was not different in two groups except for an acute burning sensation of eye nose-throat and a chronic cough. Also the comparison of the Pulmonary function test(PFT) between hot pepper workers and the controls were not different at pre-shift and post shift 30th minute and 8th hour. When pre-shift and post-shift results were compared in hot pepper workers, statistically significant reductions of FEV1, FEV1/FVC and FEF25-75 were seen at the post shift values. However statistically significant reductions were not observed in controls. Conclusion We conclude acute hot pepper dust exposure may cause bronchial obstruction particularly in small air ways. Besides it might lead to development of occupational respiratory disease by the reductions of PFT in hot pepper workers.