Akut apandisit olgularında oksidatif stres ve prolidaz enzim aktivitelerinin araştırılması
Investigation of oxidative status and prolidase enzym activity in acute appendicitis
- Tez No: 229702
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ UZUNKÖY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut Apandisit, Prolidas, TOS, TAK, acute appendicitis, prolidase, TOS, TAC
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Akut apandisit cerrahi kliniklerinde en sık görülen akut batın nedenlerinden biridir. Bu tez çalışmasında akut apandisit olgularının tanısında kullanılan klasik bilgilerin yanında (anamnez, FM, HSCRP ve lökositoz, radyolojik görüntüleme yöntemleri) prolidaz enzimi ve oksidatif stres parametrelerinin erken tanıda etkili olup olmayacakları araştırıldı.Karın ağrısı şikâyeti ile Hastanemiz Genel Cerrahi polikliniği ve Acil servisine başvuran hastaların yapılan fizik muayene, laboratuar ve görüntüleme metotları ile incelenmesi sonucu akut apandisit tanısı konan 15?50 yaş arası hastalardan biyokimya tüpüne 5 cc kan örnekleri alındı. Biyokimya laboratuarında manuel metot ile Prolidaz enzim düzeyleri ve Abbot Aeroset marka oto analizör cihazında Erel metodu ile total anti oksidan kapasite (TAS), total oksidatif durum (TOS) parametreleri çalışıldı. Bu veriler, benzer yaş ve cinsiyetteki sağlıklı gönüllü bireylerden alınan kan örneklerinin sonuçlarıyla karşılaştırıldı.Grupların demografik verileri benzerdi. Grupların TAS, değerleri karşılaştırıldığı zaman, Grup I'nin TAS değerleri Grup II'den istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu (p < 0.001). Prolidaz, TOS ve OSI değerleri ise Grup I'de anlamlı olarak artmış bulunduAkut apandisit olgularında oksidatif stres ve prolidaz değerlerinin artmış olması stres altında kalan organizmada gelişen yıkım proseslerinin devamı ile oksidatif stres durumu ve prolidaz enzim aktivete artışının başta çalışma konumuz olan apandisit olguları olmak üzere enflamasyonla seyreden birçok olguda (kolesistit, pankreatit, preeklampsi, brusella vb) yakından takibini gerektirdiği sonucunu ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
Acute Appendicitis is one of the most common causes of acute abdomen, encountered in surgical clinics. The present study investigated whether prolidase enzyme activity and oxidative stress parameters could be effective in the early diagnosis of acute appendicitis beside the classical diagnostic tests (such as anamnesis, physical examination, high sensitive C reactive protein leukocytes and radiologic imaging proceduresThe patients who were admitted to general surgery and emergency departments of our hospital, between 15 and 50 years old, suffering acute abdominal pain, diagnosed as acute appendicitis by physical examination, laboratory findings and imaging procedures are included to the study and 5cc blood samples were taken into tube for biochemistry. Plasma prolidase activity, total antioxidant capacity (TAC), total oxidative status (TOS) were determined by using a novel automated measurement method, developed by Erel. These results were compared with the results of blood samples gathered from healthy volunteer individualsThe demographic data of the groups were similar. TAS levels were significantly lower in Group 1 than those in Group 2 (p < 0.001). However, TOS and OSI levels were significantly higher in Group 2 than those in Group 1It is well known that the catabolic process continues on organism that is under stress. In our study in acute appendicitis cases the increased levels of oxidative stress and prolidase show the same status of the disease behave with inflammation such as cholesistis, pancreatitis, preeclampsia,brucellosis etc. should order us closely follow the cases as a result.