Demir eksikliği anemisi ve B12 vitamini eksikliği anemisi olan çocuklarda serum paraoksanaz ve arilesteraz aktivitesinin değerlendirilmesi
Assessment of paraoxonase and arylesterase activities in patients with iron deficiency anemia and vitamin B12 deficiency anemi
  1. Tez No: 229700
  2. Yazar: MURAD CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği, B12 vitamini eksikliği, Anemi, Paraoksonaz, Arilesteraz
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Çocuklarda en sık görülen nutrisyonel eksiklik demir eksikliğidir. Demir insanlar için esansiyel bir besin maddesidir. Çocuklardaki başlıca eksiklik nedenleri besinlerle yetersiz alım, emilim bozukluğu ve kan kayıplarıdır. B12 vitaminin esas kaynakları hayvansal gıdalardır ve DNA sentezi için gerekli olduğundan insanlar için alınması zorunlu bir besin maddesidir. Çocuklardaki başlıca eksiklik nedenleri besinlerle yetersiz alım, emilim bozukluğu ve vitaminin taşınma ve metabolimasındaki doğuştan bozukluklardır. Yüksek dansiteli lipoproteinin (HDL) antioksidan etkisini özellikle paraoksanaz (PON1) enzimleri (paraoksonaz, arilesteraz) aracılığıyla yaptığına inanılmaktadır. Son zamanlarda, PON1'in aterosklerozun patogenezinde rol oynadığı düşünülmektedir.Bu çalışmanın amacı demir eksikliği anemisi ve B12 vitamini eksikliği anemisi olan çocuklarda paraoksonaz ve arilesteraz aktivitelerini ölçmek ve bu hasta gruplarının ileride aterosklerozis için risk taşıyıp taşımadıklarını tespit etmektir.Çalışmaya demir eksikliği anemisi olan 30 , B12 vitamini eksikliği anemisi olan 30 ve kontrol grubu olarak 40 sağlıklı çocuk alındı. Serum paraoksonaz ve arilesteraz aktiviteleri spektrofotometrik olarak ölçüldü. Serum trigliserit, düşük dansiteli lipoprotein (LDL) ve HDL seviyeleri otoanalizör ile çalışıldı.B12 vitamini eksikliği olan çocuklarda kontrol grubuna göre paraoksonaz ve arilesteraz aktiviteleri ve LOOH, HDL, LDL düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (hepsinde p0.05).Sonuç olarak çalışmamız B12 vitamini eksikliği anemisi olan hastaların ileride gelişebilecek ateroskleroz yönünden risk taşıdığını, fakat çocukluk çağındaki demir eksikliği anemisinin böyle bir risk oluşturmadığını düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Iron deficiency is the most common nutritional deficiency in children. Iron is an essential nutrient in humans. The main causes of deficiency in children are decreased intake, abnormal absorption and loss of blood. Vitamin B12 is an essential nutrient for humans since it is necessary for DNA synthesis. Animal products are the main dietary source of this vitamin. The main causes of deficiency in children are decreased intake, abnormal absorption, and inborn errors of vitamin B12 transport and metabolism. The antioxidant activity of high density lipoprotein (HDL) is believed to reside in its enzymes, particularly PON1 (paraoxonase, arylesterase). Recently, PON1 has been implicated in the pathogenesis of atherosclerosis.The aim of this study was to establish paraoxonase and arylesterase activities in patients with iron deficiency anemia (IDA) and vitamin B12 deficiency anemi and to determine the risk for future atherosclerosis development in this patients.The study was performed on 30 children with IDA, 30 children with Vitamin B12 deficiency anemia and 40 children as control group. Serum PON1 and arylesterase activities were measured spectrophotometrically. Serum triglycerides, low density lipoprotein (LDL) and HDL levels were determined by an autoanalyzer.Paraoxonase and arylesterase activities and LOOH, HDL and LDL levels were significantly lower in vitamin B12 deficiency anemi group than those in control group (p0.05).As a result, although patients with vitamin B12 deficieny are at risk for future atherosclerosis development, the patients with childhood iron deficieny anemia don?t have such kind of a risk.Keyword: Iron deficiency , vitamin B12 deficiency, anemia, paraoxonase, arylesterase